Wat vind jij: Nederland moet buitenlandse beleggers weren op de huizenmarkt

huizen
Amerikaanse beleggers kopen huizen in Europa © ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media
Grote beleggers hebben de afgelopen tien jaar voor meer dan 15 miljard euro woningen in Nederland opgekocht. Dat blijkt uit een onderzoek naar de rol van investeerders op de Europese woningmarkt in opdracht van de Groenen in het Europees Parlement.
Vooral Amerikaanse pensioenfondsen en verzekeraars zijn actief. Die hebben inmiddels voor bijna zeshonderd miljard euro aan Europese huizen gekocht. Volgens de onderzoekers zijn de beleggers mede verantwoordelijk voor de enorme stijging van woningprijzen en huren in de vrije sector.
"Huizen worden gezien als een beleggingsobject om winst mee te maken in plaats van iets om in te wonen" , zegt Europarlementariër Kim van Sparrentak van GroenLinks in het AD. "Ze spelen Monopoly met onze huizen en ze zijn nog maar net begonnen." De Groenen willen dat de Europese Unie maatregelen neemt.

Wat vind jij?

Moet Europa maatregelen nemen tegen het opkopen van huizen door buitenlandse beleggers, of dat niet nodig en is het gewoon de werking van de vrije markt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl