Investering van half miljard in elektriciteitsnetwerk Drenthe

Trafostation Zeijerveen
Een transformatorstation in Drenthe © RTV Drenthe / Margriet Benak
Netbeheerder TenneT en Enexis Netbeheer investeren de komende jaren ruim een half miljard euro in de versterking van het elektriciteitsnetwerk in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel. De netbeheerders willen de komende jaren nieuwe stations bouwen en bestaande hoog- en middenspanningsstations uitbreiden.
In delen van Drenthe en Overijssel is sprake van overbelasting van het stroomnet, vooral door de aanleg van zonneparken en de stroom die daar wordt opgewekt. Ook verwachten de netbeheerders dat de vraag naar elektriciteit de komende jaren sterk zal toenemen. "Overbelasting van het stroomnet vermijden we," zegt Hans Slootweg, directeur Enexis Netbeheer. "Alleen als we geen capaciteit meer hebben dan komen initiatiefnemers op een wachtlijst te staan."

Wat merken we ervan?

In Drenthe wil TenneT nieuwe hoog- en middenspanningsstations bouwen bij Meppel, ten zuidoosten van Hoogeveen en in de buurt van Wijster. Ook worden er nieuwe kabelverbindingen aangelegd. "Als je hier dicht in de buurt woont dan zal je misschien last hebben van af- en aanrijdend werkverkeer," aldus Slootweg. "Andere burgers merken er niets van in hun stroomgebruik, eerder de grotere projecten zoals zonnepanelen."
Verwacht wordt dat de nieuwe hoogspanningsstations tussen 2026 en 2028 in gebruik genomen kunnen worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl