Onderzoek moet duidelijk maken hoe efficiënt Drentse lobby is

Tweede Kamer
Hoeveel zin heeft het om in Den Haag en Brussel te lobbyen voor Drenthe? © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Wordt op dit moment door Drenthe efficiënt gelobbyd bij het Rijk en in Europa? Dat gaan de rekenkamercommissies van een aantal Drentse gemeenten onderzoeken.
De afgelopen jaren is de lobby in Den Haag en Brussel flink veranderd. In het verleden kregen achterstandsregio's, waar ook het noorden van Nederland toe behoorde, automatisch subsidies. Tegenwoordig is dat precies andersom, en gaan subsidies juist naar regio's waar goed samen wordt gewerkt.
Er zijn al meerdere organisaties die voor Drenthe lobbyen: een noordelijk samenwerkingsverband en een samenwerkingsverband van alle Drentse gemeenten. Daarnaast lobbyen gemeenten ook nog afzonderlijk van elkaar.

Gaat dat goed?

Met al die verschillende lobby's moet uit het onderzoek duidelijk worden wat de effectiviteit precies is. Veel van de acties zijn individueel. Daarom wordt onderzocht hoe het lobbyen efficiënter kan worden gedaan. Er wordt onder meer gekeken naar de raakvlakken en de verschillende belangen van de gemeenten, oftewel: zijn de gemeenten het eens over het doel waarvoor wordt gelobbyd.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research. De rekenkamercommissies van Emmen, Assen, Coevorden, Aa & Hunze, Borger-Odoorn, Midden-Drenthe en Noordenveld doen mee.
De resultaten van het onderzoek zullen in de eerste helft van dit jaar duidelijk worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl