Vrachtwagenchauffeur uit Hoogeveen die fietser in Groningen doodreed treft geen blaam

Rechtbank_werkplek_rechter_met_wetboek
De rechter kon de aard van het ongeluk niet vaststellen en sprak de chauffeur vrij © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
Een 42-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hoogeveen is vrijgesproken van hinderlijk verkeersgedrag waardoor een 29-jarige vrouw om het leven kwam. De chauffeur sloeg op 17 januari 2019 in Groningen op de rotonde rechtsaf en gaf het slachtoffer geen voorrang. Hij schepte de vrouw.
De chauffeur zag de fietser niet, zei hij na het ongeval. Hij voelde dat hij iets raakte en zette de combinatie direct aan de kant. Een automobilist wees hem op de verwrongen fiets op het wegdek. De Hoogevener belde direct de hulpdiensten. Uit het onderzoek dat volgde waren er geen technische mankementen, de chauffeur reed niet onder invloed. De spiegels stonden zo afgesteld, dat er geen sprake was van een dode hoek.

Heel zwart-wit

Ondanks uitgebreid politieonderzoek valt, volgens de rechter, de chauffeur niets te verwijten. Mogelijk heeft hij de fietser echt niet gezien. "Ik kan niet vaststellen hoe het precies is gebeurd. Strafrecht is dan heel zwart-wit en dus moet ik u vrijspreken", zei de rechter. Hiermee kwam een einde aan drie jaar onzekerheid voor de verdachte en de nabestaanden.
De eerste zitting werd kort na de corona-uitbraak uitgesteld. De tweede zitting ging niet door, omdat de familie het niet eens was met de aanklacht van het Openbaar Ministerie (OM). De nabestaanden dienden een klacht in bij het gerechtshof. Zonder succes, het bleef bij een verkeersovertreding.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl