Aeilkema gaat met Tynaarlo Nu de verkiezingen in en laat Gemeentebelangen achter zich

Richard Aeilkema
Richard Aeilkema © Eigen foto
Tynaarlo Nu; het is een nieuwe partij voor de verkiezingen in de gemeente Tynaarlo onder leiding van Richard Aeilkema. Hiermee laat hij Gemeentebelangen, een partij waar zijn komst voor veel opschudding heeft gezorgd, achter zich.
"Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen. En bij ruzie en gedoe zijn er alleen maar verliezers. Ik zet een stap opzij en besluit dus af te zien van de deelname aan de verkiezingen als vertegenwoordiger van Gemeentebelangen Tynaarlo", laat Aeilkema weten. Daarmee reageert hij op de recente gebeurtenissen binnen de partij waar Aeilkema als lijsttrekker mee de verkiezingen in zou gaan.
Binnen de partij rommelde het al een tijd omdat de kersverse lijsttrekker nieuwe politiek wilde bedrijven. Er kwamen nieuwe leden en een nieuwe lijst, maar niet iedereen was het eens met de gang van zaken. Gemeentebelangen-voorzitter Jacob van Gelder werd op het matje geroepen door een aantal leden om Aeilkema een halt toe te roepen. Van Gelder betichtte hem van het kapen van de partij. Er ontstond een machtsstrijd tussen beiden. "Achteraf gezien had Aeilkema een nieuwe partij moeten oprichten", vertelde Van Gelder begin deze week.

'Tijd voor nieuwe politiek'

En daar begint Aeilkema nu mee. "Het is nu echt tijd om de politiek en het bestuur in Tynaarlo te veranderen, dat is de afgelopen tijd wel duidelijk geworden", meent hij. Voorheen was Aeilkema journalist bij het blad Dorpsklanken in Eelde. Hij volgde al jaren de lokale politiek en vond dat het anders kon. Met Tynaarlo Nu probeert hij in dat gat te springen.
Het recent opgestelde programma van Gemeentebelangen neemt Aeilkema met zich mee. Net als de vijftien mensen op de kieslijst en het logo. Volgens Aeilkema was het niet bespreekbaar om dat bij Gemeentebelangen Tynaarlo achter te laten, aangezien hij zich voor de vernieuwingen heeft ingezet. "Vanmiddag zetten Van Gelder en ik de handtekeningen en laten we het gedoe achter ons. Daarna gaat onze nieuwe site online. De komende weken zullen ook de inwoners van Tynaarlo weten waar wij voor staan."

Gemeentebelangen werkt aan nieuwe lijst

Van Gelder liet gisteren al weten dat Gemeentebelangen Tynaarlo aan een nieuwe kieslijst werkt. Iets waar ze de afgelopen weken ook al mee bezig waren. Een lijsttrekker hebben ze nog niet, 'daar wordt nog zorgvuldig over gesproken'.