Trekkerfanaat uit Een heeft John Deere-walhalla in huis

Cees Giezen met een John Deere trekker
Cees Giezen met een John Deere trekker © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Zeg groene trekker, en de liefhebber reageert meteen met: John Deere. En als je het hebt over een liefhebber, dan heb je het over Cees Giezen (76) uit Een. Een kamertje op de eerste verdieping is omgetoverd tot een John Deere-walhalla met honderden miniatuurtrekkers.
"Ze zeggen weleens: hebben van de zaak is het einde van vermaak. Maar dat is hier absoluut niet zo", glundert Giezen terwijl hij zijn collectie bekijkt.

Jong geleerd

Al op jonge leeftijd ontdekt Giezen de schoonheid van het merk. Zijn vader begint als smid en later groeit het bedrijf uit tot een landbouwmechanisatiebedrijf. "En daar waren de eerste John Deeres. Van die Lanzen. Echt de oudjes van vroeger", blikt de verzamelaar terug.
Wanneer hij het bedrijf overneemt krijgt hij ook meer contact met vertegenwoordigers. "Die stuurden dan ook van die minitrekkertjes. Sommigen daarvan zitten er hier zelfs nog tussen", wijst Giezen naar een paar groene trekkertjes uit zijn collectie.

Oud gedaan

Voor z'n werk belandde de Deere-liefhebber ook in het geboorteland van de John Deere-trekker: Amerika. "Ja, dat is het mooist natuurlijk. Het land waar ze geproduceerd worden. Dat was heel interessant, we gingen ook langs de landbouwboerderijen langs."
Wat volgt zijn meerdere reizen door de Verenigde Staten. Met lege koffers ging Giezen heen, vol kwamen ze weer terug. Uiteraard met meerdere John Deere-miniaturen. "Het bedrijf is echt een gigantisch concern, dat moet je meemaken daar", vertelt Giezen.
Honderden John Deere-trekkers sieren een slaapkamer van Cees Giezen uit Een

Verzetten

Veel nieuwe trekkers komen er niet bij in de collectie van Giezen. "Maar ik zit nog dagelijks op een stoel in deze kamer, en dan kan ik er echt van genieten", vertelt de verzamelaar. "En wat ik ook doe", legt hij uit terwijl hij een trekker opppakt, "ik verplaats alle trekkers af en toe een klein beetje naar voren. Anders krijgen ze door de warmte platte bandjes, en dat moet natuurlijk niet."
Ook heeft hij een doos staan vol met kleine onderdelen van de trekkers. Mocht er iets kapot gaan, dan kan Giezen het altijd nog maken. En zo blijft voor hem een leven vol John Deere-herinneringen nog altijd springlevend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl