De slagkracht van Jacques Tichelaar: erover struikelen en weer opstaan

De cover van het boek over Jacques Tichelaar (afbeelding: Sam Drukker)
De cover van het boek over Jacques Tichelaar (afbeelding: Sam Drukker)
Over een maand komt het boek uit over het politieke leven van oud-Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar. De titel is Slagkracht, een kracht die hem soms deed struikelen, maar hem er ook weer bovenop hielp.
Journalist en onderzoeker Birte Schohaus vertelt het verhaal van Jacques Tichelaar (66). Volgens uitgeverij Koninklijke Van Gorcum in Assen is het eigenlijk geen biografie maar een journalistiek verslag over zijn politiek-bestuurlijke carrière die abrupt eindigde in 2017.
Tichelaar trad op 1 maart af als Commissaris van Drenthe, nadat hij in opspraak was geraakt. Hij had zijn schoonzus een provinciale klus toegespeeld. De politiek zegde het vertrouwen in hem op.
Om de man achter bestuurder en politicus Tichelaar te leren kennen en te begrijpen, is Schohaus met hem uitgebreid het verleden ingedoken. Ook heeft ze gesproken met allerlei betrokkenen van de PvdA'er. Soms ook anoniem.
Misschien ben ik te veel over de rand gelopen, maar ik wist hoe politiek werkt.
Jacques Tichelaar
Tichelaar werd bekend als 'het oliemannetje', toen hij in 2006 als rechterhand van Wouter Bos betrokken was bij de kabinetsformatie van het kabinet Balkende IV. Daarvoor was hij fractievoorzitter, Kamerlid en vakbondsman.
Eenmaal Commissaris in Drenthe, vanaf 2009, opereerde Tichelaar regelmatig achter de schermen bij bedrijven in moeilijkheden of bij overnames, in zijn rol als 'oliemannetje'. Zo pakte hij ook de rol van bemiddelaar op in een conflict tussen de gemeente Coevorden en horeca-ondernemer Jos Wijland over het kasteel van Coevorden.
Niet zo handig, want Wijland is zijn zwager. Hij werd door de Drentse politiek dan ook hard op de vingers getikt. Bemoeienis met familiezaken was niet handig, en dus kreeg hij een waarschuwing.

Karaktertrekken

Volgens uitgever Van Gorcum legt Slagkracht de drijfveren en karaktertrekken bloot, die Tichelaar tot de politicus maakten die hij was. In sommige rollen blonk hij uit, in andere rollen kwam hij in moeilijkheden. Zijn doortastende optreden bracht hem ver, maar zorgde soms ook voor problemen.
In 2017 was die slagkracht zelfs de nekslag. In zijn doortastendheid, en ook vanwege zijn ergernis over het uitblijven van een opknapbeurt van Huize Tetrode, droeg hijzelf de naam aan van zijn schoonzus, die interieurontwerper is. Zij deed de herinrichtingsklus, dat lekte uit, en dat bracht hem uiteindelijk ten val.
In Drenthe kunnen ze veel zeggen over Tichelaar, maar één ding is zeker, de reuring waar zij in de profielschets om vroegen, hebben zij gekregen
Anoniem
Het boek wordt donderdag 7 maart gepresenteerd in de oude Statenzaal van het Drents Museum. Oud-PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem krijgt het eerste exemplaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.