Actiegroep Tegenwind Veenkoloniën richt hoop op De Nederlandsche Bank

Eerder protesteerden inwoners al bij de Rabobank tegen financiering van de windplannen in de Veenkoloniën (archiefoto RTV Drenthe)
Eerder protesteerden inwoners al bij de Rabobank tegen financiering van de windplannen in de Veenkoloniën (archiefoto RTV Drenthe)
De Nederlandsche Bank (DNB) moet ingrijpen bij de financiering van windparken in de Veenkoloniën door met name de Rabobank. Daartoe roept actiegroep Tegenwind Veenkoloniën directeur Klaas Knot op in een brief.
"De impact van deze buitenproportioneel grote en daardoor het menselijk voorstellingsvermogen ver te boven gaande windturbines neemt langzaamaan dramatische vormen aan", schrijft de actiegroep. "Dat de Rabobank zich leent tot het verstrekken van financiering voor deze voor deze voor de bewoners rampzalige plannen, (...) is voor ons het bewijs dat de bank wegloopt voor haar maatschappelijke verantwoordelijkheid."
Volgens Tegenwind Veenkoloniën moet DNB vanwege haar toezichthoudende taak ingrijpen. De Rabobank en andere financierders zouden volgens de actiegroep met het financieren van de turbines zorgen voor waardedaling van woningen. Daarnaast zou het ook niet binnen het maatschappelijk verantwoorde ondernemen van de bank passen.
Eerder protesteerde Tegenwind Veenkoloniën al tevergeefs bij de Rabobank tegen het financieren van windplannen in het gebied.

Lees meer: Tegenwind wil 'vooringenomen' bank boycotten

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.