Jongens krijgen nu ook uitnodiging voor vaccinatie HPV-virus

Jongens kunnen nu voor het eerst een HPV-vaccinatie halen
Jongens kunnen nu voor het eerst een HPV-vaccinatie halen © Pixabay
Het RIVM stuurt vandaag de eerste uitnodigingen naar jongens om zich te laten vaccineren tegen het HPV-virus. Tot nu toe kregen alleen meisjes de vaccinatie tegen het virus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
HPV staat voor humaan papillomavirus en is een zeer besmettelijk virus waar acht op de tien mensen ooit mee geïnfecteerd raakt. Vaak merk je niets van een infectie en meestal ruimt het lichaam de infectie binnen één tot twee jaar zelf op. Soms gebeurt dat niet, en kan na tien tot vijftien jaar kanker ontstaan.

Vaccinatieleeftijd omlaag

Omdat het vaccin volgens het RIVM het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van dertien naar tien jaar. "Naast baarmoederhalskanker kan het virus ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken", vertelt Jac Korsten, jeugdarts GGD Drenthe.
"Naast meisjes krijgen alle jongens van tien jaar ook een oproep. De Gezondheidsraad adviseert namelijk om de vaccinatie eerder te geven om een voorstadium van kanker te voorkomen."

Peniskanker

Nu er steeds meer bekend is over alle verschillende vormen van kanker die door HPV kunnen ontstaan is besloten ook jongens te vaccineren. Zo krijgen steeds meer jonge mannen de diagnose peniskanker. Bij sommigen is een penisamputatie noodzakelijk om een leven te redden.

Onrust

Online verhalen zorgen soms voor onrust over de HPV-vaccinatie. "Het vaccin is sinds 2009 beschikbaar voor meisjes en nu dus ook voor jongens", zegt Korsten. "Zorgen over bijwerkingen zoals chronische vermoeidheid en migraine kloppen niet, blijkt uit meerdere onderzoeken." Het instituut begint een campagne op sociale media als YouTube en Snapchat om jongeren op te roepen de prikken te halen.
De HPV-vaccinatie maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarin zitten ook de inentingen van kinderen tegen ziektes als difterie, kinkhoest, tetanus, polio, bof, mazelen en rodehond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl