Paradijsje Saskia van Goelst Meijer stap dichterbij: familie Pater wil droom uit laten komen

Het huisje van Stichting Mensen voor de Aarde staat in Zwartemeer
Het huisje van Stichting Mensen voor de Aarde staat in Zwartemeer © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Als een lot uit de loterij. Zo beschouwt de familie Pater uit Emmen hun nieuwe, beoogde woonplaats. Momenteel woont het gezin in de Emmer woonwijk Rietlanden, maar dit jaar hopen zij de overstap te kunnen maken naar Zwartemeer. Naar het voormalige stulpje van de in oktober overleden wereldreiziger Saskia , om precies te zijn.
Het was haar wens om hier een kleinschalig biologisch bedrijf met kleinvee en een tuin te ontwikkelen. Charlotte, Remco en hun kinderen Fee (15), Bloem (13), Vlinder (7) en Maan (4) delen die droom en willen die ook waar maken.
Saskia van Goelst-Meijer is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. In haar knaloranje Toyota Aygo reist zij vanaf januari 2021 de wereld rond om geld in te zamelen voor onderzoek naar eierstokkanker. Bij haar zelf is de ziekte ook geconstateerd.

Wereldtrip

Afgelopen zomer moet zij haar reis onderbreken vanwege een burgeroorlog in Ethiopië. Zij keert terug naar Zwartemeer, maar haar wereldtrip zou niet meer worden hervat. In het najaar loopt haar conditie verder achteruit. Begin oktober overlijdt ze op 44-jarige leeftijd.
Haar woning en het omringende erf liet ze na aan de stichting Mensen Voor De Aarde, opgericht door Wouter en Katinkha Kamphuis. Het echtpaar, op wiens boerderij Saskia haar laatste dagen doorbracht, startte vervolgens een zoektocht naar mensen die op haar boerderijtje op een biologisch en duurzame manier willen boeren.

Eigen droom

De familie Pater kwam al snel in beeld. "Ik kende Saskia van het koor en ik ben zelf nog gevraagd om mee te zingen tijdens haar uitvaart", vertelt Charlotte. Deze vond plaats in de tuin van Saskia, waar zij ook is uitgestrooid.
Tijdens de ceremonie zet Wouter het idee achter de woning en de idealen van Saskia uiteen. "Bij ons ontstond toen al snel het idee om onze eigen droom samen met die van haar uit te laten komen."

Op de stoep van Bargerveen

Vrijer wonen en zo zelfvoorzienend mogelijk leven. Met oog voor de natuur. In een notendop is dat de al lang gekoesterde wens van Charlotte en Remco. Het erf, dat zich op de stoep van natuurgebied Bargerveen bevindt, willen zij gebruik voor het houden van kleinvee zoals kippen en loopeenden. "Verder denken we aan het planten van bessenstruiken en het aanleggen van een moestuin."
Overnachtingsmogelijkheden aan bezoekers wordt ook overwogen. "We weten alleen nog niet in welke vorm."
Eerste zorg is het opknappen van de woning. Kozijnen, isolatie, reparatie van de vloer en een alternatief voor gas: er komt nogal wat bij kijken. Onderhoud is nagenoeg niet gedaan omdat Van Goelst-Meijer veel op reis was. Daardoor zit er ook veel schimmel op de muren. De persoonlijke spullen zijn weggehaald. Vandaag kan de familie Pater aan de slag.
Charlotte Pater met twee van haar kinderen Maan en Vlinder
Charlotte Pater met twee van haar kinderen Maan en Vlinder © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Duurzaam leven is het streven, maar kan prijzig zijn, aldus Charlotte. "Zelf hebben we al jaren gezocht naar een lapje grond voor die zelfstandige voedselvoorziening. Maar de grond is momenteel erg duur en viel daardoor buiten ons bereik." Het gezin woont straks in Zwartemeer tegen een betaalbare gebruikersvergoeding die zij betalen aan de stichting.
Een kleine hobbel in de weg is nog de hypotheek en de erfbelasting. De stichting dient nog 125.000 euro aan de bank te moeten betalen om het huis in bezit te krijgen.
Een hiervoor opgezette crowdfundingsactie werpt zijn vruchten af: inmiddels is er 46.000 euro binnen. Kamphuis verwacht tegen eind februari het restant binnen te hebben. De familie Pater is zelf inmiddels ook een actie gestart.
Binnenkort verschijnt er een bordje in de huidige voortuin van de familie Pater. "We halen het huis al leeg en zorgen dat alles klaar is voor de taxatie. We hebben er alle vertrouwen in dat we de woning snel van de hand kunnen doen." De overwaarde wordt in de renovatie van hun nieuwe stek in Zwartemeer gestoken. De familie staat bijna te trappelen van ongeduld om hun nieuwe huis te kunnen betrekken. "We hebben er gewoon zin in. Het kan ons niet snel genoeg gaan."
Paradijsje Saskia van Goelst Meijer stap dichterbij

Mensen voor de Aarde en nieuwe vorm eigendomsrecht

Van een gebruikelijke huurbaas-huurder-relatie is geen sprake in het geval van de boerderij van Saskia, legt Wouter Kamphuis van de stichting Mensen voor de Aarde uit. Kamphuis en Van Goelst-Meijer waren het samen eens over onder meer biologische landbouw en ecologisch landschapsbeheer.
Beide deelden ook dezelfde opvattingen voor wat betreft een nieuwe vorm van eigendomsrecht. Land wordt namelijk niet met mensenhanden gemaakt, dus niemand kan het eigendom claimen.
De handel in grond en hypotheken is in die lijn niet meer dan gebakken lucht, stelt Kamphuis. "In de gezonde samenleving van de toekomst hoort dit niet thuis." Tijd voor een nieuw ideaal, vonden hij en Kathinka. Vandaar de oprichting van de stichting. "In deze opzet wordt de familie Pater straks geen eigenaar. Maar zolang ze er wonen, staat het hen vrij om gebruik te maken van grond en woning. Mochten ze weer vertrekken, dan vervalt hun eigendomsrecht."
De stichting wijst in dat geval een nieuwe bewoner aan. De bewoners betalen een betaalbare gebruikersvergoeding voor het gebruik van de woning. Iedereen wint, aldus Kamphuis. De bewoners zijn voor de duur van bewoning heer en meester over hun stek zonder zich in de schulden te steken. De stichting kan met het geld nieuwe projecten starten en locaties kopen.
"Het is een filosofie die we proberen te verspreiden. Saskia had het goed begrepen en wilde haar nalatenschap volgens die idealen doorgeven aan de volgende bewoners.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl