Monsterklus zit erop: alle 1350 Duitse hunebedden in kaart gebracht

Een Duits hunebed
Een Duits hunebed © Hunebedcentrum
Van Drenthe weten we het al een tijdje: het zijn er 52. Van Duitsland wisten we ook al een tijdje dat ze er zijn, maar nu weten we ook hoeveel het er zijn: meer dan 1350. En onderzoeker Willem Donker heeft ze samen met het Hunebedcentrum allemaal in kaart gebracht.
Donker begon tien jaar geleden met zijn speurtocht naar de Duitse hunebedden. Elk jaar bezocht hij meer dan honderd hunebedden om ze toe te voegen aan zijn computer. Vier jaar geleden kwam Donker met zijn bevindingen bij het Hunebedcentrum en vervolgens is een groep vrijwilligers begonnen aan het in kaart brengen van de hunebedden.
Willem Donker op zoek naar een Duits hunebed
Willem Donker op zoek naar een Duits hunebed © Hunebedcentrum
"Dit is een unieke monsterklus, monnikenwerk van de 21ste eeuw en het levert waardevolle data op over hunebedden. Zelfs in Duitsland is dit nog nooit eerder zo compleet gebundeld", aldus directeur Harrie Wolters van het Hunebedcentrum. Nu Donker klaar is met het in kaart brengen van de Duitse hunebedden, wil hij naar Polen. Daar zijn minder hunebedden en zal het in kaart brengen minder lang duren.
Alle 1500 bekende hunebedden, waaronder de Duitse, staan hier op een kaartje.
Het hunebedcentrum legt in een video uit of de hunebedbewoners ook uit Duitsland kwamen:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl