'Noordenveld voelt Groningse zelfbewoningsplicht nu al'

Woningbouw Nieuwbouw Woning Huis Bouwen
Huizen in aanbouw © ANP / Hollandse Hoogte / Lex van Lieshout
Investeerders die in Groningen op woningen azen, verleggen langzaam hun focus naar omringende gemeenten. Dat heeft alles te maken met de zelfbewoningsplicht, die vanaf 1 maart in de gemeente Groningen van kracht wordt. In Noordenveld is dat op de huizenmarkt al voelbaar, zegt wethouder Kirsten Ipema.
Volgens Ipema kijken investeerders die voorheen hun pijlen op Groningen richtten, nu al meer naar Noordenveld. "We hebben er geen cijfers van, maar we zien een toename van investeerders die hier een tweede woning aantrekken om te verhuren."

Huisjesmelkers

Ipema denkt dat deze ontwikkeling niet los kan worden gezien van de aanstaande zelfbewoningsplicht (zie kader onderaan). In Groningen is die plicht ingevoerd om het huisjesmelkers moeilijker te maken. "Of de investeerders die zich nu op Noordenveld richten 'huisjesmelkers' zijn, valt nog te bezien", zegt Ipema. "Maar we zien wel een toegenomen interesse van investeerders."
De wethouder vindt het geen gek idee om ook in Noordenveld een zelfbewoningsplicht in te voeren. "Daarmee zou je het grootschalige inkopen van woningen kunnen tegengaan."

Gemeente Tynaarlo

De buren in de gemeente Tynaarlo kennen al een zelfbewoningsplicht, zo vertelt woordvoerder Berend Kupers. "Dat geldt voor bouwprojecten vanuit de gemeente zelf. Bij onderlinge verkoop is die zelfbewoningsplicht er nog niet."
Tot nu toe ziet Tynaarlo daar ook geen reden toe. Want waar de buren de toegenomen interesse van investeerders al voelen, is dat in Tynaarlo niet het geval. "Het blijkt in ieder geval niet uit de cijfers", zegt Kupers.

Zelfbewoningsplicht

Een zelfbewoningsplicht verplicht een koper de woning zelf te gaan bewonen. Deze verplichting kan tijdelijk worden opgelegd, dus voor een aantal jaar of juist voor onbepaalde tijd. In dat laatste geval dienen eigenaren van een woning de woning altijd zelf te bewonen.
Bron: Van Doorne

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl