Fietsbrug over N48 tussen Zuidwolde en Linde lijkt er definitief te komen

Fietsbrug Linde
Met spandoeken werd actie gevoerd © RTV Drenthe/Hielke Meijer
Het lijkt eindelijk te gaan gebeuren: de aanleg van een veilige fietsverbinding tussen Zuidwolde en Dedemsvaart over de N48. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor een fietsbrug te bouwen net ten noorden (Zuidwolde-kant) van het huidige viaduct.
Nu steeds meer kinderen uit Zuidwolde naar school gaan in Dedemsvaart wordt de fietsverbinding steeds belangrijker. Vanuit het dorp Linde klinkt al veel langer de roep om een veilige oversteek over de N48. Nu delen fietsers daar een smal viaduct met gemotoriseerd verkeer.
Er is ongeveer 4 kilometer vrijliggend fietspad aangelegd tussen Linde en Dedemsvaart. Nu komt daar tussen Zuidwolde, vanaf de Ommerweg, tot bijna de bebouwde kom van Linde een vrijliggend fietspad bij. "Voor de groeiende groep scholieren die vanuit Zuidwolde en omstreken naar de middelbare school in Dedemsvaart fietst ontstaat zo een veilige route", zegt wethouder Hilda Mulder.

Andere opties vielen af

Mulder vraagt de gemeenteraad om 190.000 euro beschikbaar te stellen voor de brug, een derde van de kosten. Het overige deel van de kosten wordt betaald met subsidies van het Rijk en de provincie Drenthe.
Afgelopen jaren kwamen er allerlei opties op tafel om de fietsroute te completeren. De gemeente wilde het liefst een fietspad over ecoduct Stiggeltie, dat stuitte op verzet van natuurbeschermers en de provincie. De provincie kwam aan met een tweedehandsfietsbrug, maar dat plan kwam niet tot uitvoer. Toen een ultieme poging om het ecoduct te gebruiken opnieuw mislukte, besloot de gemeente om het bestaande smalle verkeersviaduct te gaan voorzien met fietssuggestiestroken en een aangepaste kruising aan de voet.
Een schijnoplossing vonden Plaatselijk Belang Linde en Dorpsbelangen Zuidwolde, ze kregen steun van de politiek. In september kreeg het college de opdracht van de gemeenteraad om toch verder te zoeken naar mogelijkheden voor de brug. Mulder: "Met die opdracht zijn we aan de slag gegaan. Daarbij zijn Rijkswaterstaat, de Provincie, Het Drentse Landschap, de Natuurvereniging Zuidwolde en Dorpsbelangen Linde en Zuidwolde nadrukkelijk betrokken."

Besluit

Zowel de provincie Drenthe als Het Drentse Landschap zijn tevreden over de nieuwe plannen. "De uitkomsten van het onderzoek zijn nu dusdanig concreet dat het college de gemeenteraad voorstelt om de fietsbrug noordelijk naast het huidige viaduct te realiseren. Bij de noordelijke inpassing is de impact van het fietspad op het Natuurnetwerk Nederland beperkt", meldt het college van De Wolden. Op 17 februari is de gemeenteraad aan zet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl