Staatssecretaris legt afvalwaterinjectie in Twente niet definitief stil

Vijlbrief
Staatssecretaris Hans Vijlbrief © ANP / Bart Maat
De afvalwaterinjectie door de NAM in het Twentse Rossum kan niet definitief worden stilgelegd. Volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief komt dat door de vergunning die aan de maatschappij is verleend.
Dat zei de D66-politicus in het tv-programma De Hofbar. "Ze hebben een vergunning. En als ik die stilleg, dan handel ik tegen de wet. Dan wordt het een bananenrepubliek", aldus Vijlbrief.
De NAM maakte vorige maand bekend te stoppen met het injecteren van het afvalwater in de Twentse bodem. Over drie jaar moet de afvalwaterinjectie naar Schoonebeek verplaatst worden, aldus RTV Oost. De Drentse politiek liet toen weten te zijn overvallen door het besluit van de NAM.

Normen overschreden

Op dit moment ligt de afvalwaterinjectie stil, omdat de NAM bepaalde normen heeft overschreden. De maatschappij ontdekte tijdens metingen dat er teveel van de chemische stof tolueen in het afvalwater zit. Het gaat volgens de NAM om kleine overschrijdingen die in de gemeten hoeveelheden ongevaarlijk zijn.
"Als ze voldoen aan de vergunning, dan mogen ze weer dat afvalwater injecteren", zegt Vijlbrief.

Schriftelijke vragen

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft samen met Suzanne Kröger (GroenLinks) schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de uitspraken van Vijlbrief in De Hofbar. Hij nodigt de bewindsman ook uit om samen op werkbezoek naar Twente te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl