Actiegroep biedt petitie behoud kinderhartcentrum UMCG dinsdag aan in Kamer

kinderhartcentrum
Actie voor behoud van het kinderhartcentrum © ANP/HH/Anjo de Haan
De initiatiefnemers van de petitie voor het behoud van de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG in Groningen bieden het eindresultaat komende dinsdag aan in de Tweede Kamer. De onlinepetitie is door ruim 260.000 mensen getekend.
Medewerkers van het UMCG startten de petitie eind december, toen bekend werd dat toenmalig demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de kinderhartcentra in Groningen en Leiden wilde sluiten. Die specialistische zorg moet geconcentreerd worden in Utrecht en Rotterdam, vindt ook zijn opvolger Ernst Kuipers.

'Kans op desastreuze gevolgen'

Het stoppen met kinderhartchirurgie in Groningen kan desastreuze gevolgen hebben voor duizenden zieke kinderen in Noord- en Oost-Nederland, stellen de medewerkers, die zich hebben verenigd onder de naam 'Team behoud Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen UMC Groningen'. Het UMCG heeft een functie voor een heel grote regio. Sluiting zou onder meer betekenen dat patiëntjes en hun ouders veel verder moeten reizen.
Volgens de andere, niet-academische, ziekenhuizen in het Noorden, is het voortbestaan van het kinderhartcentrum in het UMCG van levensbelang. De Tweede Kamer praat 17 februari over de kinderhartchirurgie in ons land.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl