Stel uit Aalden bestraft voor jarenlang hennep kweken in Koekange

hennepteelt
Het stel heeft meerdere keren geoogst en de winst geïnvesteerd in hun huis © ANP/Paula van de Loo
Een 74-jarige man uit Aalden is voor het telen van hennep in zijn vroegere huis in Koekange veroordeeld tot tweehonderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Zijn vrouw (47), die hem hielp, heeft honderd uur werkstraf gekregen. De twee werden in 2019 veroordeeld door de rechtbank in Assen, maar gingen in hoger beroep omdat ze het niet eens waren met de straffen.
Het hof in Leeuwarden heeft nagenoeg dezelfde straffen opgelegd aan de twee. Niet alleen voor het "bedrijfsmatig" kweken van hennep, zoals het hof het omschrijft, maar ook voor het bezit van ruim 2,5 kilo geoogste hennep.

Ruim achthonderd planten

In november 2017 werd de wietkwekerij ontdekt. De politie vond er ruim achthonderd planten, verdeeld over vier kweekruimten. De bejaarde man bekende dat hij de eigenaar was. Hij was in 2014 met een paar plantjes buiten begonnen en toen die groter werden, had hij ze naar binnen verplaatst en was hij ook gaan stekken, vertelde hij de politie. Zijn vrouw hielp met het knippen en selecteren van de henneptoppen.
Het stel oogstte door de jaren heen meerdere keren. De eerste keer bracht de oogst 11.000 euro op, vertelde de Aaldenaar. Het geld dat ze verdienden, investeerden ze naar eigen zeggen in de renovatie van hun woning.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl