Een jaar geleden: Koning Winter houdt huis in Drenthe

Sneeuwschuivers op de A28 bij Assen
Sneeuwschuivers op de A28 bij Assen © Persbureau Meter
We hebben dit jaar nog geen winter gehad, en volgens de weervoorspellers zit die er voorlopig ook niet aan te komen. Hoe anders was dat een jaar geleden? Ruim een week hield Koning Winter toen Drenthe in zijn greep.
Op zaterdag 6 februari 2021 gaf het KNMI voor de nacht en de volgende dag code rood af in verband met sneeuwstorm Darcy die over Nederland raasde.
Zondag lag een deel van Drenthe onder een sneeuwdek van 10 tot 15 centimeter. Vijftig strooiwagens van de provincie probeerden met man en macht de wegen begaanbaar te houden. Weggebruikers kregen het advies om niet de weg op te gaan en treinen reden mondjesmaat. Op maandag bleven door het barre weer de meeste basisscholen dicht, kranten werden niet bezorgd, rechtszaken gingen niet door en het afval werd niet opgehaald. De gevoelstemperatuur was door de noordoostenwind -15 graden.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Een sneeuwschuiver in de sneeuw
Een sneeuwschuiver in de sneeuw © Persbureau Meter
Tuinders kregen het zwaar voor de kiezen door de sneeuw. In Erica en Klazienaveen stortte een aantal kassen in door de zware sneeuwval. Met een miljoenenschade tot gevolg. Zo bezweken bij Bromeliakweker Meewisse in Erica twee van de zeven kassen, en ook bij komkommerkwekerij Drenthe Growers ging het mis.
(Tekst gaat verder onder de video)
Drama voor tuinders door sneeuwval

Winterpret

Maar het was niet alleen maar kommer en kwel. In de dagen na de maandag, toen de wind was gaan liggen, konden we in Drenthe een week lang genieten van het winterweer. Zo werd erop veel plekken geschaatst op natuurijs.
(Tekst gaat verder onder de video)
Schaatsers genieten van het natuurijs
Op de golfbaan in Ees grepen langlauf-liefhebbers hun kans.
(Tekst gaat verder onder de video)
Langlaufen op de golfbaan in Ees
En het winterweer zorgde voor prachtige plaatjes. Vanuit de lucht zag Drenthe er sprookjesachtig uit.
(Tekst gaat verder onder de video)
Vanuit de lucht zag Drenthe er sprookjesachtig uit
En het leuke van sneeuw is dat je ook dierensporen heel goed kunt volgen. Zoals boswachter Aaldrik Pot in een aflevering van Roeg! liet zien.
(Tekst gaat verder onder video)
Sporen van een haas en een eekhoorn
En oh ja, wie profiteert ervan als de temperaturen stijgen na een week vorst? Juist, de loodgieter!
Drukte bij loodgieters
(Bekijk hieronder een compleet overzicht van hoe winter vorig jaar toesloeg in Drenthe)
Koning Winter in Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl