Betekent grenshoppen goedkoper boodschappen shoppen?

Boodschappen halen in Nederland of Duitsland
Waar haal je goedkoper je boodschappen: in Nederland of Duitsland? © RTV Drenthe / Marjorie Noë
Het leven was vorige maand 7,6 procent duurder dan vorig jaar januari. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europese rekenmethode. Naast de stijgende energieprijzen, merken consumenten het ook tijdens het afrekenen van de boodschappen.
Maar er is misschien een oplossing: boodschappen doen bij de oosterburen. Veel Drenten die woonachtig zijn in het grensgebied doen al boodschappen in Duitsland. Dat blijkt alleen al aan de vele gele nummerborden op de parkeerplaats van een supermarkt in Emlichheim.

Prijsverschil

Maar wat levert het je nu op? RTV Drenthe nam de proef op de som en deed precies dezelfde boodschappen bij precies dezelfde supermarkt in Duitsland en Nederland.
Zijn de boodschappen goedkoper over de grens?
Prijsverschillen zijn er zeker. Voor exact dezelfde koffie betaal je in Nederland 4,29 euro en in Duitsland 3,99. Ook de melk is in Duitsland goedkoper, voor een pak halfvolle melk ben je in Nederland 0,95 euro kwijt en in Duitsland 0,75. Voor een komkommer kun je dan weer beter in Nederland zijn. Daar betaal je 0,95 voor, dat is vijftig cent goedkoper dan in Duitsland.
Onderaan de streep ben je in Duitsland goedkoper uit, maar het loont alleen als je dichtbij de grens woont en er niet tientallen kilometers voor moet omrijden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.