Twee van drie windmolenparken in Emmen kunnen stroom niet kwijt

Te weinig capaciteit voor windmolenparken (Rechten: pixabay)
Te weinig capaciteit voor windmolenparken (Rechten: pixabay)
Het duurt nog wel zeven tot tien jaar voordat geplande windmolenparken en zonneparken in Emmen op het elektriciteitsnet aangesloten kunnen worden.
Dat heeft Enexis aan de gemeente Emmen laten weten. De netwerken van beheerders Tennet en Enexis hebben te weinig capaciteit.
In Emmen staan op drie locaties windmolenparken gepland: bij de Pottendijk bij Nieuw-Weerdinge, langs de N34 bij Westenesch en de Zwartenbergerweg bij Barger-Compascuum.
De ontwikkelaar van Energiepark Pottendijk heeft de gemeente laten weten daar wel aansluitmogelijkheden te hebben. Voor de parken langs de N34 en de Zwartenbergerweg is geen capaciteit. Eerst moeten er nieuwe trafostations worden gebouwd en dat kan zeven tot tien jaar duren.
De gemeente Emmen heeft de netwerkbeheerders gevraagd om met creatieve oplossingen te komen om de netwerkcapaciteit te vergroten. CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder gaat volgende week donderdag in het debat met minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vragen waarom in de planning geen rekening is gehouden met de windmolenparken die al in de pen zaten.
Het College van Gedeputeerde Staten trok op 24 januari aan de bel bij minister Wiebes. In een brief aan de minister waarin GS zich zorgen maakt over de netwerkcapaciteit voor zonnepanelen waarschuwt GS dat er samen met windmolens die niet aangesloten kunnen worden er in Drenthe voor meer dan 1 gigawatt aan zon,- en windplannen niet uitgevoerd kan worden. En dat terwijl de minister in juli 2018 nog aan de Tweede Kamer schreef dat het aansluiten van windmolens geen enkel probleem zou zijn, zo concludeert GS in haar brief.
Gedeputeerde Tjisse Stepstra: "Het is altijd frustrerend als mensen hun nek uitsteken voor het publiek belang en vervolgens tegen een muur oplopen. Dat geldt voor wind- en zonne-energie. Gelukkig staat het probleem dankzij onze brief en hulp van een aantal kamerleden in Den Haag goed op de agenda."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl