Replica tram Noordscheschut te lawaaiig voor huisartsenpraktijk

tram Noordscheschut
De replica van de tram © RTV Drenthe
De huisartsenpraktijk aan het Zwarte Dijkje in Noordscheschut heeft last van de geluidsoverlast die wordt veroorzaak door het trammonument naast hun deur. Het object is een replica van een historische tramwagon. De constructie fungeert als een klankkast die het geluid van springende kinderen en hangjongeren flink versterkt. Hun bezwaar is bij de gemeente Hoogeveen afgeketst. De praktijkondernemers stapten vervolgens naar de rechter.
De nostalgische tramwagon staat sinds eind november 2019 op de kruising van het Zwarte Dijkje en de Tramwerk. Een verwijzing naar de tram die tot kort na de Tweede Wereldoorlog door het dorp reed en daar halthield. Pas na de plaatsing van het kunstwerk kwam de gemeente met de vergunning op de proppen. Inmiddels overstemde het lawaai uit de wagon de werkzaamheden binnen de praktijk. "Moeilijke en ook emotionele gesprekken worden overstemd", zei praktijkmedewerker Benny IJntema tegen de rechter.

Nooit getoetst

De ruimte tussen de praktijk en het kunstwerk is ruim negen meter. Het gevaarte staat op een stenen ondergrond. Het materiaal van de wagon en de ondergrond versterken het geluid. IJntema liet op zitting filmpjes en geluidsfragmenten zien en horen. Ook van schreeuwende en zingende jeugd in de wagon, midden in de nacht.
De bewoners boven de praktijk liggen hierdoor wakker, zei de praktijkmedewerker. De vergunning had volgens hem nooit mogen worden afgegeven, omdat geluidsoverdracht nooit door de gemeente is getoetst. Volgens een woordvoerster van de gemeente Hoogeveen waren er geen meldingen van geluidsoverlast.

Andere locatie?

De praktijkhouders hebben vanaf het begin dat de tram daar stond gesprekken gevoerd met Plaatselijk Belang Noordscheschut. Zij waren één van de initiatiefnemers van dit project. "Toen werd ons gezegd dat bij overlast naar een andere plek zou worden omgekeken", zei IJntema.
De bestuursleden die op zitting aanwezig waren, voelden daar niets voor. "Het hele dorp is betrokken geweest bij dit project en de plaats waar de tram moest komen. Het is zuur om dit hele proces weer opnieuw te moeten doen."
De rechter beslist over zes weken of de huidige plek van de tram op de juiste wijze is vergund, of dat er moet worden omgezien naar een andere locatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl