Smildeger slachtoffer van katalysatordief: 'Zie de humor er wel van in'

Katalysator
Katalysatoren kunnen honderden euro's opleveren © ANP
Smildeger Matthias Klok werd zaterdag onaangenaam verrast toen hij weg wilde rijden vanaf de parkeerplaats bij station Hoogeveen. Zijn auto begon uit het niks enorm veel lawaai te maken. 'Daar kan ik niet mee de weg op', dacht hij.
De ogen van Klok vallen op een briefje dat op zijn voorruit is geplakt. Daar werd hij gewezen op een gebeurtenis van eerder die week: een dief was donderdagavond bezig geweest de katalysator met een slijptol onder zijn auto weg te halen.

Dief gestoord door filmende passant

De katalysatordief werd op heterdaad betrapt toen die met een hoop kabaal het waardevolle object wilde stelen. Een voorbijganger filmde het, waarna het filmpje online tienduizenden keren is bekeken. Inmiddels gaat het filmpje al op Dumpert rond. "Dat waren de gekste vijf minuten van mijn leven", grapt Klok.
Ondanks de oplettende passant was de dief zo gericht op zijn prooi, dat hij later weer terugkwam om de katalysator alsnog te stelen. Een hard gelag voor Klok, want zijn auto staat daardoor in de garage in Smilde. "Iemand van de ANWB had er nog een tussenstuk in geknutseld, zodat ik nog naar Smilde kon rijden. Daar staat 'ie nu. Hij wordt in de loop van volgende week helemaal gerepareerd."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Katalysator
Het briefje dat Klok op de voorruit van zijn auto vond © RTV Drenthe/Matthias Klok

Aangifte

Klok heeft vandaag aangifte gedaan van de diefstal. Natuurlijk baalt hij dat zijn auto is vernield, en de katalysator is meegenomen. "En het is jammer dat de dief toch weer is teruggekomen om zijn werk af te maken." Maar een glimlach kan hij niet onderdrukken, als hij het verhaal van vooraf aan nog eens vertelt. "Tuurlijk, mijn auto is kapot, maar het is oprecht een heel mooi verhaal. Ik zit er dan ook niet echt over in. Dit soort dingen gebeuren, en het is jammer, maar ik zie de humor er ook wel van in."

Waarde van een katalysator

Katalysatoren worden gestolen vanwege interesse in de edelmetalen rodium, platina en palladium. Een katalysator levert zo tussen de 50 en 100 euro op, berichtte de NOS eerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl