Ruzie provincie en Stadskanaal over compensatie omwonenden windpark

Windmolens
De provincie zegt in gesprek te willen gaan met Stadskanaal over de Rijksbijdrage. © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
De provincie Drenthe heeft een conflict met de gemeente Stadskanaal over de bijdrage van 2,1 miljoen euro die het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor direct omwonenden van windpark Drentse Monden en Oostermoer.
Stadskanaal is ontevreden over het feit dat ruim zeshonderd van haar inwoners minder compensatie krijgen voor de overlast van het windpark dan hun Drentse buren. Die scheve verhouding zorgt al sinds 2019 voor een conflict, meldt RTV Noord. De provincie noemt de provinciegrens als obstakel om ook aan inwoners van Stadskanaal tegemoet te komen.

'Inwoners ervaren provinciegrens niet'

"Maar in de belevingswereld van onze inwoners bestaat een dergelijke harde grens niet", schrijft burgemeester Klaas Sloots aan de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie). "De impact van de windmolens is voor alle inwoners van het gebied voelbaar en vergelijkbaar."
Stadskanaal begrijpt dat de vergoeding die de provincie en de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze beschikbaar hebben gesteld, bedoeld is voor inwoners van deze gemeenten. Maar: "De bijdrage van het Rijk aan de gebiedsfondsen vinden wij een ander verhaal", schrijft burgemeester Sloots namens het college aan gedeputeerde Stelpstra.

Ministerie geeft Stadskanaal gelijk

Sloots schrijft: "In de brief van het ministerie wordt het doel van de bijdrage van 2,1 miljoen duidelijk omschreven. Voor ons college is dit niet anders uit te leggen dan dat de middelen die de Rijksoverheid beschikbaar heeft gesteld voor het hele gebied bestemd zijn. Daarmee ook voor omwonenden van het windpark in onze gemeente. Na contact te hebben gehad met het ministerie van Economische Zaken voelen wij ons gesterkt in ons standpunt."
Stadskanaal heeft met de provincie eerder gesprekken gevoerd over de verdeling van de Rijksbijdrage van 2,1 miljoen euro en Drenthe ging toen nog niet overstag. De gemeente vraagt Drenthe opnieuw om de 617 woningeigenaren die binnen een straal van 1000 meter van windpark Drentse Monden wonen, kans te laten maken op een bijdrage uit deze pot.

Reactie provincie Drenthe

De provincie zegt in gesprek te willen gaan met Stadskanaal over de Rijksbijdrage voor windpark Drentse Monden. Een woordvoerder van de provincie laat weten dat ze hier vooral een verantwoordelijkheid ziet voor de provincie Groningen. Die vindt echter dat initiatiefnemers voor een windpark een gebiedsfonds moeten optuigen en heeft daar nimmer bedragen voor op tafel gelegd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl