Melkveehouderij Dalerveen heeft conflict met gemeente om nieuwe stal

koeien stikstof
Er mogen geen koeien in de nieuwe stal in Dalerveen © RTV Drenthe/Fred van Os
De gemeente Coevorden heeft een conflict met melkveehoudermaatschap Bannink uit Dalerveen, zo bleek maandag bij de Raad van State in Den Haag.
Vader en zoon Bannink hebben een melkveebedrijf met 110 koeien aan de Hoofdstraat in Dalerveen. In juli 2020 vroegen zij bij de gemeente een omgevingsvergunning aan voor een nieuwe stal. In november 2020 werd deze vergunning door het college van burgemeester en wethouders verleend. Niets aan de hand, zo leek het. Bannink kon op zijn bedrijf een nieuwe stal gaan neerzetten. Die is nodig om te voldoen aan de dierenwelzijnseisen.
De gemeenteraad besloot enkele maanden echter ook dat de voormalige bedrijfswoning van de buurman, op enkele tientallen meters van de boerderij van de familie Bannink, voortaan een woonbestemming heeft. Bannink was compleet verrast. "De bebouwde kom begint dus voortaan daar", zegt zijn adviseur.

Stal zonder dieren

De gevolgen voor de vergunde nieuwe stal blijken desastreus. De stal mag weliswaar gebouwd worden, maar er mogen geen koeien in. De geurnormen worden dan namelijk overtreden. Bannink is ten einde raad in beroep gegaan bij de Raad van State tegen de woonbestemming. Het ergste vindt hij dat hij bij de gemeente geen gehoor vond met zijn bezwaar.
De gemeente Coevorden heeft echter een andere visie op het conflict. De boer is volgens de gemeente van tevoren er meerdere keren op gewezen dat hij weliswaar een bouwvergunning voor de stal kan aanvragen, maar de uitbreiding niet zou kunnen gebruiken voor de stalling van dieren vanwege de woonbestemming van de buren. "Voordat de vergunning is verleend heeft de gemeente de boer er nogmaals op gewezen dat ze niets kunnen met de nieuwe stal en hebben ze de kans gekregen om het alsnog in te trekken", zegt een gemeentewoordvoerder. "De boer heeft dit advies naast zich neergelegd en heeft toch de plannen doorgezet."
De weg naar de rechter bleef voor de boer als enige over. "Maar wij hebben helemaal niets tegen onze buren en zij niet tegen ons", zei de melkveehouder na de zitting. In de voormalige bedrijfswoning van de buren mogen geen burgers wonen. Sinds 2000 is dat echter wel het geval omdat de buren toen zijn gestopt met hun bedrijf. Met een woonbestemming dacht de Coevordense raad dit eenvoudig te hebben opgelost.
De Raad van State komt later met een uitspraak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl