Onbegrip over gunning paviljoen Baggelhuizerplas aan 'buitenstaanders'

strandpaviljoen Baggel Beach
Het afgewezen strandpaviljoen Baggel Beach van Stichting Phusis en De Grietmanswijk BV, met partners Alfacollege en PrO Assen © RTV Drenthe / Margriet Benak
Een Asser samenwerkingsinitiatief voor een nieuw strandpaviljoen aan de Baggelhuizerplas snapt er niets van dat 'buitenstaanders' het horecaproject mogen doen. De gemeente kiest voor een bouwer en horecabedrijf die van buiten Drenthe komen. Het plan Baggel Beach van lokale partijen viel af.
Directeur Bart de Bruin van zorgbedrijf Phusis, een van de bedenkers van strandpaviljoen Baggel Beach, vindt de keuze voor een Zwols bouwbedrijf 'onbegrijpelijk'. "En dat zet er vervolgens een Friese horecaondernemer op, die twintig jaar dat pand mag runnen. Waarom kies je als gemeente niet voor je eigen lokale mensen."

Zoektocht

Vorig jaar zomer begon Assen een zoektocht naar partijen die bij de recreatieplas een horecapaviljoen durfden neer te zetten. Het tijdelijke paviljoen, dat er al jaren stond, was inmiddels in brand gestoken en deels afgebrand.
Belangrijkste eisen van het nieuwe, permanente paviljoen: duurzaam gebouwd en passend bij de natuurlijke omgeving, en horeca het hele jaar open, maar geen muziek tot in de late uurtjes. "De rust moet bewaard blijven, om overlast in de omgeving te voorkomen", zei Assen in het pakket van eisen.
Vrijdag werd bekend dat Assen kiest voor projectontwikkelaar Evertsen Bouw uit Zwolle, dat op zijn beurt samenwerkt met de Friese horecaondernemer Erik de Haan. Beide partijen realiseerden in 2020 al een paviljoen in Emmeloord. Zowel gebouw als het horecaconcept voldoen volgens de gemeente aan alle vereiste voorwaarden, en dat van Baggel Beach niet.

Ontmoetingsplek Assenaren

Baggel Beach komt uit de koker van zorgorganisatie Phusis en De Grietmanswijk BV, de facilitaire dochter van de zorgclub. Phusis begeleidt mensen met gedragsproblemen, een deel van hen werkt in de horeca. Zo regelt Phusis ook de horeca in het duurzaamheidscentrum in het Asserbos, en in de theekoepel in de Gouverneurstuin. Verder hebben ze een restaurant in de Haven van Kloosterveen.
De Baggelhuizerplas is bekend terrein voor ze. Phusis runde de afgelopen jaren daar ook al het restaurant en de kiosk. Omdat het nieuwe strandpaviljoen het hele jaar open moet zijn, zag directeur De Bruin voor het gebouw een bredere, maatschappelijke functie: het moet een ontmoetingsplek zijn voor Assenaren die bij de Baggelhuizerplas samenkomen voor zon, water, sport, recreatie en onderwijs.

Samenwerking met sport en onderwijs

Daarom koos Phusis voor samenwerking met lokale partijen. Zoals met het Alfacollege en Drenthe College, die samen een sportacademie voor Sport & Bewegen willen beginnen. "Het recreatiegebied is daar een prachtige plek voor. Dat kun je prima vanuit een leslokaal in het paviljoen doen, en dan vervolgens de leerlingen het gebied laten intrekken."
Ook de Asser Beach Club met beachvolleybal zou partner worden, vanwege haar vier gedraineerde volleybalvelden bij de zwemplas voor training en wedstrijden. Verder zou Outdoor Drenthe meedoen met recreatieve activiteiten rond de zwemplas en in de omliggende natuur.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Baggelhuizerplas
Veel zonaanbidders bij de Baggelhuizerplas in Assen © Persbureau Meter

Praktijkonderwijs

"Alleen mikken op commerciële horeca, daar ga je het financieel niet mee redden", zegt Bart de Bruin. "Wil je daar een gezonde exploitatie draaien, dan moet je partners aan je binden, die zorgen voor een bepaalde basis, en je bent duidelijk verbonden met de Asser samenleving." Ook voor PrO Assen met praktijkonderwijs zou er plek komen. "Leerlingen hadden er prima in de keuken kunnen meedraaien en in de bediening."
Voor de bouw van het pand koos Phusis voor hout en glas, een groen sedumdak, zonnepanelen en gerecycelde materialen voor de inrichting. Onderin het paviljoen is plek voor openbare toiletten, douches, kleedkamers, kluisjes en materiaalopslag voor Outdoor Drenthe en de volleyballers.
Een brede trap naar het hoger gelegen strandpaviljoen had een dubbelfunctie: het kon ook dienst doen als zittribune voor publiek van beachvolleybalwedstrijden. Hendriks Bouw uit Assen zou het project bouwen. Kosten zijn 1,8 miljoen euro, die ze zelf ophoesten.

Twee minpunten

Maar tot Bart de Bruin's grote verrassing, vindt de gemeente het multifunctionele idee voor paviljoen Baggel Beach 'niet helemaal voldoen aan de gestelde eisen'. "We kregen twee minpunten. Eentje omdat we te breed waren met een multifunctioneel gebouw. Dat willen ze niet. En ook voldeed het gebouw niet helemaal, dat had door onze architect bijgesteld kunnen worden."
Die kans krijgen ze dus niet, de keuze is gemaakt. De Asser samenwerkingspartijen reageren zwaar teleurgesteld, als ze horen dat de Zwolse bouwer is gekozen. "Wij hebben jaren ervaring aan de Baggelhuizerplas, kennen het gebied door en door, en ons nieuwe strandpaviljoen heeft een breed lokaal gedragen draagvlak, het is voor en door de Assenaar, en dan toch kiest Assen voor ondernemers van elders. Dat gaat er bij mij niet in."

Geen bezwaar gemaakt

Bezwaar maken tegen de aanbesteding kon tot afgelopen vrijdag, maar die kans hebben Phusis en partners laten schieten, 'om een langdurige juridische procedure te voorkomen', aldus De Bruin. Dat ze toch hun verhaal doen, is bedoeld 'als waarschuwing en signaal richting de politiek'. "Assen zou er rekenschap mee moeten houden, dat betrokken bedrijven uit de eigen stad een goede kans krijgen. Ook dat is duurzaam."
Reactie van wethouder Mirjam Pauwels (VVD) van Assen:
"Ik snap de grote teleurstelling bij Phusis, en ook de andere partners, dat zij het niet zijn geworden. Maar dat is simpelweg de eerlijke uitkomst van de aanbesteding. De gekozen partij uit Zwolle voldeed het meest aan de randvoorwaarden die vooraf zijn opgesteld. Phusis kwam met een veel breder concept dan waar we om vroegen. Daarmee voldeden ze dus niet aan onze vraag, dat was alleen horeca."
Ook was er volgens Pauwels nog een minpunt aan het ontwerp. "En je moet consequent zijn in een aanbesteding, dus kies je voor de beste, en voor degene die zich aan de regels heeft gehouden. Phusis wist dat als ze dit ontwerpplan definitief zouden indienen, dat ze het dan niet zouden worden. Maar er kwam geen aanpassing."
Bovendien vindt wethouder Pauwels dat Zwolle ook nog 'in de noordelijke regio is'. "En ze hebben een mooi paviljoen in Emmeloord neergezet. Dus ook in Assen wordt het vast mooi."