Motorhelden met TT Walk of Legends in straten van Assen vereeuwigd

TT tegel
Coureurs die ooit op het TT Circuit hun race wonnen worden geëerd met een tegel © Marc van Vliet
Assen krijgt een TT Legends Walk of Fame. Motorcoureurs die ooit een race op het TT Circuit wonnen, worden met een stoeptegel in brons vereeuwigd in de straten van de Asser binnenstad.
Dit moet binnen vijf jaar resulteren in een complete TT-route door de stad met namen van racehelden, zoals de Nederlandse coureurs Jack Middelburg en Wil Hartog, en de Asser publiekslieveling Valentino Rossi. Het initiatief moet het imago van Assen als motorstad extra kracht bijzetten.

Eerst dertig tegels

Het idee komt van een groepje ondernemers uit de Kerkstraat, die al een paar jaar bezig zijn met de voorbereidingen. Gestart wordt er met een dertigtal TT Legends-tegels op het trottoir van de Kerkstraat. Het is de bedoeling dat alle winnaars van de Dutch TT vanaf 1925, de British Superbike, de World Superbikes en ook van enkele specials met een eigen tegel in de straten van Assen vereeuwigd worden. Vervolgens komen er jaarlijks nieuwe winnaars bij.
De initiatiefgroep uit de Kerkstraat heeft inmiddels de Stichting TT Legends Walk Assen opgericht. Ook oud-wethouder Ruud Wiersema zit bij de club. Hij maakt zich verder al tijden sterk voor een TT Museum in de voormalige discotheek Diana aan de Brinkstraat, maar dat traject verloopt moeizaam.

Kruisbestuiving

"De route met TT-tegels gaat dwars door de straten van de oude binnenstad, en moet als extraatje ook De Nieuwe Kolk, het beoogde TT Museum en het Drents Museum aantikken, waardoor er een interessante kruisbestuiving zal ontstaan en er veel winkels en horecabedrijven aan de route zullen liggen", aldus de initiatiefnemers.
Komende donderdag tekent de Stichting een overeenkomst voor de TT Legends Walk of Fame met wethouder Mirjam Pauwels van Assen. Dan wordt ook de eerste tegel gepresenteerd. Dat is die van de eerste winnaar van de TT in 1925, Piet van Wijngaarden die op zijn Norton de 500cc-race won. Ook in 1926 ging hij als eerste over de finish. In het eerste jaar reed de TT het rondje Rolde - Borger - Schoonloo - Grolloo - Rolde. Vanaf 1926 ging de TT jarenlang over het stratencircuit in Assen en Hooghalen. Sinds 1955 worden de races alleen verreden op het circuit in Assen (dat in de jaren daarna nog wel de nodige aanpassingen kreeg).

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.