UMCG biedt ruim 260.000 handtekeningen aan in Den Haag

petitie umcg
Een afvaardiging van het UMCG biedt de petitie aan in Den Haag © RTV Noord / Tristan Braakman
Een afvaardiging van het UMCG heeft dinsdagmiddag in Den Haag de petitie 'Laat UMCG een (kinder)hartcentrum blijven' aangeboden. Die petitie moet ertoe leiden dat het kinderhartcentrum van het ziekenhuis open blijft.
De petitie is 262.000 keer ondertekend en is overhandigd aan leden van de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Alle handtekeningen passen nog maar net in dertien boekwerken. Ook het UMC Leiden biedt dinsdag een petitie aan. Daar zijn 70.000 handtekeningen verzameld.
De petitie is opgestart toen bekend werd dat toenmalig demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) de kinderhartcentra in Groningen en Leiden wilde sluiten. Die specialistische zorg moet geconcentreerd worden in Utrecht en Rotterdam, vindt ook zijn opvolger Ernst Kuipers (D66).
De petitie is overhandigd door onder anderen twee moeders van hartpatiënten. Bij de overhandiging was ook Karolien Jaspers (41) uit Groningen aanwezig. Ze is al haar hele leven lang hartpatiënt bij het UMCG.

Spannend

"Of ik dit spannend vind? Als je me dit twee maanden geleden had gevraagd, zou ik gezegd hebben: ja hallo, dat ga ik nooit doen", vertelt ze vlak voor haar vertrek tegenover RTV Noord. "Het is heel ver. Ik ben niet gewend om een hele dag op pad te zijn. Dat is uitputtend voor mij. Maar ik heb een paar dagen voorgeslapen en dit is echt een heel belangrijke zaak."
(tekst gaat verder na de video)
'Ruim een kwart miljoen handtekeningen, dat is echt uitzonderlijk volgens mij'
Jaspers is dinsdagmorgen door een chauffeur bij de ingang van het UMCG opgehaald en naar Den Haag gereden, zodat ze weinig mogelijk energie zou verspillen tijdens de reis. Er gingen enkele UMCG-verpleegkundigen met haar mee.
Over de 262.000 krabbels die verzameld zijn, zei Jaspers: "Ruim een kwart miljoen handtekeningen, dat is echt uitzonderlijk volgens mij. Ik heb gehoord dat het dertien boeken zijn. En er gaat ook nog een boek mee met verhalen van patiënten en hun ouders. Daarmee hopen we aan de Kamer duidelijk te maken hoe belangrijk het is dat het kinderhartcentrum openblijft."

Gemeenteraad Assen schrijft brief

De gemeenteraad van Assen heeft vandaag een brief aan de minister gestuurd met daarin het verzoek om terug te komen op zijn voornemen. Volgens de partijen in de raad is het besluit schadelijk voor patiënten, toekomstige patiënten en hun naasten in Noord-Nederland. Dat betekent volgens de gemeenteraad een onaanvaardbare verslechtering van de zorg voor deze doelgroep.
"Daarbij komt dat Noord-Nederland onevenredig zwaar getroffen wordt bij het verder afschalen van dergelijke cruciale ziekenhuiszorg. Dit leidt ertoe dat hoogwaardige (academische) werkgelegenheid in onze regio verder afneemt", schrijft de gemeenteraad.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer praat 17 februari over de kinderhartchirurgie in Nederland. Eerder die week is er een hoorzitting met alle betrokkenen in de Kamer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl