Yoran (14) uit Klazienaveen krijgt rake klappen van groep op voetbalveld

Yoran en Erik Gerth Klazienaveen
Yoran en zijn vader Erik deden aangifte na het voorval © RTV Drenthe / Rien Kort
De 14-jarige Yoran Gerth uit Klazienaveen werd vorige maand stevig onder handen genomen door drie leeftijdsgenoten op het sportpark van FC Klazienaveen. Hij liep de klappen op nadat hij het drietal aansprak op hun gedrag. Het leverde hem naast een bloedneus een onderhuidse bloeduitstorting en een gewonde vinger op.
Zaterdagmiddag, 15 januari. Yoran trapt een balletje met een paar vrienden op het kunstgrasveld van zijn club, FC Klazienaveen. "We wilden net weg en toen zag ik een aantal jongens van mijn leeftijd bij het puppyveld (speelveld voor de jongste spelers, red.)." De jochies die daar speelden leken te worden weggepest, aldus Yoran. "Een beetje duw- en trekwerk. Ook de bal werd door ze weggetikt."

Greep me bij de keel

Yoran stapt op het groepje af, een vijftal jongens, en vraagt of ze willen weggaan. Hij stelt verder voor dat ze gebruikmaken van het vrijgekomen kunstgrasveld. De reactie van de jongens overrompelt hem totaal. "Niemand zei iets. Een van van hen greep me meteen bij de keel." Het volgende moment ziet hij nog net een vuist naar zijn gezicht gaan. Een voltreffer op de neus.
Yoran deelt zelf ook een schop uit en heeft het al snel aan de stok met drie van de vijf jongens. Hij krijgt meerdere klappen op zijn neus, wordt in zijn zij getrapt met een voetbalschoen en in zijn maag gestompt. "Ik liep langzaam achteruit en hield mijn handen voor mijn gezicht als bescherming. Een vriend trok me vervolgens razendsnel van het veld en sloot het hekje."

Overrompeld

Het opstootje levert hem een bloedneus op, een onderhuidse bloeduitstorting in zijn zij en een gescheurd bot en dito pees in een van zijn vingers.
Vanwege de verwondingen besluit Yoran zijn vader Erik te bellen. "Ik stond in de supermarkt toen ik een telefoontje van hem ontving", herinnert Erik zich. "Ik heb mijn karretje laten staan en ben meteen die kant op gegaan." Hij schrikt als hij zijn toegetakelde zoon aantreft op het sportpark. "Hij was flink onder handen genomen."
Hij haalt verhaal bij het groepje, dat zich nog steeds op het terrein bevond. "Ik hoorde allerlei smoesjes, bijvoorbeeld dat een van hen geen Nederlands verstond. Zelfs dan is er geen reden om iemand in elkaar te slaan, vind ik."

Zware mishandeling

Vader en zoon zoeken daarna de eerste hulp op om de verwondingen te onderzoeken. Zijn vinger wordt daarbij gespalkt. Eenmaal thuis wordt besloten om aangifte van zware mishandeling te doen. Erik: "Bij ons bleef het gevoel hangen dat we iets moesten doen." Van de politie heeft de familie inmiddels bericht ontvangen dat een onderzoek wordt gestart.
Bij Yoran is bijna geen spoor meer te zien van zijn verwondingen. Alleen een laag pleisters om een van zijn vingers herinnert nog aan het voorval. "Afgelopen week ben ik alweer op het voetbalveld geweest. Of ik bang ben? Nee, wat mij overkomen is vormt voor mij geen reden om weg te blijven."
Als hij terugkijkt op die bewuste zaterdagmiddag, borrelt er vooral een woord naar boven: bizar. "Ik verwachtte een ja of nee toen ik ze vroeg weg te gaan. Of wellicht een grote mond. Maar dit: nee."

'Zonder volwaardige handhaving dreigt verloedering'

Theo Gerth, de (groot)vader van Erik en Yoran is ook geschrokken van wat zijn kleinzoon is overkomen. "Je hoopt altijd dat zoiets ver van je af blijft. Nu komt het wel heel dichtbij." Gerth zit namens het CDA ook in de Emmer gemeenteraad.
Puur toevallig kaartte zijn partij voor het voorval met Yoran overlast door jeugd in Klazienaveen nog aan tijdens een commissievergadering.
Vanuit de omgeving van de Sterrenbuurt en de Meridiaan heeft het CDA hier meerdere signalen over ontvangen. "Een bewoner is op de wijkagent afgestapt, maar die kreeg te horen dat de politie geen tijd heeft om dit soort zaken op te pakken." De confessionele partij hamert al geruime tijd op meer boa's in de gemeente.
Burgemeester Eric van Oosterhout liet eind vorig jaar weten het aantal boa's verder uit te breiden. De nieuwe krachten worden vooral ingezet in dorpen zoals Emmer-Compascuum en Klazienaveen.
Een goede ontwikkeling, vindt Gerth. 'Het mag allemaal wel wat sneller. Zonder volwaardige handhaving dreigt verloedering. Er is vaker wat toegezegd en dan gebeurt het gewoon niet."

FC Klazienaveen betreurt voorval

Voorzitter Ralf Herbers van FC Klazienaveen betreurt wat er gebeurd is, laat hij desgevraagd weten. De club beschikt over twee kunstgrasvelden die in trek zijn. "Het komt vaker voor dat groepen onderling discussie krijgen over het gebruik. Als een partij te vervelend wordt, dan verzoeken wij die om te vertrekken. Bij deze groep is dat ook wel eens gebeurd."
De voorgevallen vechtpartij bestempelt Herbers als uitzonderlijk. "Het is niet iets wat structureel bij ons voorkomt, gelukkig." Momenteel onderzoekt de club de mogelijkheid van camerabeveiliging. "Maar dit staat los van wat er op de vijftiende is gebeurd", benadrukt Herbers.
De club was vorig jaar zomer een aantal malen het doelwit van vandalisme. "Een dug-out en omheiningen zijn onder meer vernield. Voor ons de directe aanleiding om te kijken of we camera's kunnen plaatsen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl