Tynaarlo gaat onderzoek doen naar hospice in gemeente

gemeentehuis tynaarlo
Het gemeentehuis van Tynaarlo © RTV Drenthe
Tynaarlo gaat onderzoek laten doen naar de mogelijkheid van een hospice in de gemeente. Dit naar aanleiding van een motie van het CDA en de VVD.
In de motie wordt gepleit voor een palliatief centrum, waar mensen in hun laatste levensfase worden begeleid door professioneel zorgpersoneel. De motie valt samen met de landelijke SIRE-campagne die mensen oproept te spreken over de dood.

'Mensen willen thuis sterven'

"Het ontbreekt in de gemeente Tynaarlo aan een plek waar mensen in hun laatste fase naartoe kunnen", sprak Middendorp eerder vandaag tegenover Radio Drenthe. "De wens om in je eigen omgeving te kunnen sterven is levensgroot", vervolgde hij. "80 procent van de mensen wil thuis sterven, maar slechts één derde van de gevallen lukt dat."
Een palliatief zorgcentrum, waar ook huisartsen terechtkunnen, zou volgens Middendorp soelaas kunnen bieden en een huiselijke sfeer kunnen nabootsen. Daarmee zouden mantelzorgers tegelijkertijd 'af en toe tijd krijgen om uit te blazen'.

'Geen gemeentelijke aangelegenheid'

De gemeente Tynaarlo gaat eerst onderzoek laten doen naar de nut, noodzaak en haalbaarheid van een dergelijk centrum. Welke partij dat onderzoek gaat uitvoeren, is nog niet bekend.
Raadslid John Franke van Leefbaar Tynaarlo stemde tegen de motie. Hij lijdt zelf aan longkanker en is uitbehandeld maar zegt nog niet direct een nijpende behoefte aan een hospice te zien. Zijn fractie stelde dat de motie overbodig was en stemde dan ook tegen.
Ook Edwin Hageman van Liberaal Groen Tynaarlo stemde tegen. Hij gaf aan het onderzoek geen gemeentelijke aangelegenheid te vinden. De motie werd, ondanks 6 stemmen tegen, aangenomen en ondersteund door het college.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl