Assen is zoveelste aanval op kazerne zat: 'Het is een keer klaar!'

Raad Assen
De Asser politiek wil schouder aan schouder Haagse aanval op kazerne afslaan © RTV Drenthe / Margriet Benak
De Asser politiek is overdonderd, moedeloos, en boos. Maar de partijen zitten ook vol strijdlust, om voor de derde keer op rij de Johan Willem Friso Kazerne te behoeden voor sluiting. "We gaan schouder aan schouder voor de kazerne staan. Die is essentieel voor onze stad en regio. Dat ze die van ons afpakken, dat gaat niet gebeuren", aldus VVD-fractievoorzitter Martin Rasker.
Overrompeld, zo voelt ChristenUnie-voorman Bouke Weening zich. Over de jobstijding dat de staatssecretaris van Defensie de Asser kazerne wil sluiten, en de militairen naar Havelte wil verhuizen. Weening is vooral 'oprecht moedeloos', omdat ze vanuit Den Haag 'alweer' naar de Asser kazerne kijken.

Ruim 125 jaar oud

Dit keer met als argument dat ze vastgoed willen afstoten en militaire complexen moeten verduurzamen. De monumentale kazernegebouwen aan de Vaart, inmiddels meer dan 125 jaar oud, die lenen zich daar lastig voor. En Assen is met duizend militairen een kleintje, dus makkelijk weg te poetsen.
De boodschap valt de raadsfracties in Assen rauw op het dak. En ze worden er 'heel moe' van, dat het behoud van de JWF-kazerne telkens weer bevochten moet worden, en het kabinet in Den Haag maar niet wil begrijpen hoe belangrijk de kazerne en de aanwezigheid van Defensie al ruim een eeuw voor de provinciehoofdstad is.

'Bizar weer te moeten vechten'

CU-voorman Bouke Weening heeft een kort maar krachtig antwoord voor de staatssecretaris van Defensie: "Het kan niet!" Weening denkt dat 'ze' in Den Haag geen idee hebben hoe hard dit Assen treft qua arbeidsplaatsen. "En dan heb ik het nog niet eens over de emotionele band tussen beide partijen. Assen is garnizoensstad, al meer dan 125 jaar. Bizar hoe je er nu weer voor moet vechten, voor de derde keer. Ik word er oprecht moedeloos van. Het is een keer klaar."
Ook de VVD wijst op de trouwe, historische relatie tussen beide, en de economische klap voor de provinciehoofdstad als sluiting doorgaat. De kazerne is goed voor 1000 directe banen, 500 opleidingsplaatsen en nog eens honderden indirecte banen bij toeleveranciers. "Je hoort ze in Den Haag keer op keer praten over de noodzaak van banen voor het Noorden, en dat die hier hard nodig zijn, maar wat er is pakken ze af," stelt Rasker.
(verhaal gaat verder onder de foto)
NAM kantoor Assen
Assen verliest al honderden banen bij de NAM, sluiting van de kazerne kan er niet bij © RTV Drenthe / Fred van Os

'Onvoorstelbaar'

Assen krijgt al een flinke tik te verduren, door het stopzetten van de Groningse gaswinning. Het hoofdkantoor van de NAM, waar ooit duizenden werknemers zaten, is door de afbouw van de gaswinning al grotendeels leeg. Rasker is bang dat er weinig van overblijft.
"Dan ook nog eens alle werkgelegenheid van de kazerne kwijtraken, is een drama", zegt de VVD'er. "Onvoorstelbaar dat deze discussie nu weer gevoerd wordt." De Asser liberalen sloegen gisteren meteen alarm bij hun Drentse Tweede Kamerlid Mark Strolenberg, die moet nu in actie komen. Maar hij hult zich vooralsnog in stilzwijgen.
Ook de CU gebruikt haar Haagse lijntjes. "Want dit kun je gewoon niet maken richting de stad Assen en het Noorden, dit is te veel", aldus Bouke Weening. "We vechten ook al weken voor behoud van de kinderhartchirurgie in het UMCG. En nu wéér het Noorden."

Hoop op Slob-succes

Weening hoopt op het hetzelfde succes als in 2013. Toen dook onder andere ook CU-Tweede Kamer-fractievoorzitter Arie Slob bovenop de Asser kazerne. Hij stond pal voor behoud, en dat had effect. De poort aan de Vaart bleef uiteindelijk toch open, net als in 2011, toen ook al aan de kazerne werd gemorreld. "Dit kan gewoon niet.", zegt Weening.
Misschien moeten we eens teruggaan naar de tijd dat we drie onafhankelijke provincies hadden in het Noorden
Henk Santing, fractievoorzitter Stadspartij PLOP
"Niet normaal", roept Henk Santing van Stadspartij PLOP, dat de JWF-kazerne wéér onder vuur ligt. "Ze willen het maar niet leren in Den Haag. We moeten weer met z'n allen aan de bak", aldus Santing, "want dit mooie onderdeel van Defensie willen we niet kwijt in Assen." Hij is het zat dat de politiek in Den Haag telkens naar het Noorden kijkt als een soort wingewest.

'Geen Calimero'

En dat gebeurt structureel, zegt de PLOP-voorman. "Ik wil echt geen Calimero zijn, maar het Haagse beleid pakt al tijden niet in het voordeel van het Noorden uit. Nu zijn ze ook weer lekker op stoom: de Kinderhartchirurgie weg uit het UMCG, de Groningse gaswinning weer omhoog, inspuiten van afvalwater in de Drentse bodem bij Schoonebeek, en dan deze er nog even achteraan. Laat ze er eens mee ophouden. Misschien moeten we teruggaan naar de tijd dat we drie onafhankelijke provincies hadden in het Noorden. De menselijke maat ontbreekt in Den Haag."

Dovemansoren

Santing wil met de rest een vuist maken richting Den Haag. "Misschien meteen maar een gepeperde brief die kant op. Daar moeten we het in het volgende fractievoorzittersoverleg maar eens over hebben. Maar het lijkt wel tegen dovemansoren gericht," verzucht Santing.
Ook GroenLinks wil de barricade op met een duidelijk signaal, nadat al twee keer eerder de aanval op de kazerne is afgeslagen. "We moeten proberen het hier te houden, al was het alleen maar om met z'n allen een signaal af te geven dat hier ook mensen wonen en er werkgelegenheid moet zijn", aldus Hans Marskamp.

'Defensie hoort bij DNA van Assen'

D66-leider Remi Moes is 'overdonderd' door het nieuws over de dreigende sluiting. "We hebben er tot twee keer toe met succes voor geknokt. Inmiddels is er veel geïnvesteerd in de kazerne, de dienst Vervoer en Ondersteuning zit op het complex, Defensie hoort bij het DNA van Assen. En dan toch komen ze weer voor de derde keer."
Volgens Moes is nu niet de discussie of de kazerne blijft. "Hooguit of we met Defensie mee zouden kunnen denken in oplossingen en mogelijkheden. We hebben net het nieuws gehoord. Die kazerne hoort bij Assen, en verder als dat zijn we nog niet."
(verhaal gaat verder onder de foto)
Kazerne Assen
De kazerne in Assen is Rijksmonument © 50 PLUS Assen

Duvels

"Ik ben duvels", zegt Ronald Witteman van het CDA, "want ze trekken hier van alles weg." Waarna Witteman de deur richting Den Haag meteen keihard dichtgooit. "Ik wil hier domweg niet met ze over van gedachten wisselen. Ik zeg: dit gaan we in Assen niet doen, klaar! We zijn een serieuze stad, en we willen ook serieus genomen worden. Ga maar wat anders bedenken!"
Elke keer moeten we het voor de helsdeuren weghalen, de gevangenissen in Veenhuizen, de rechtbank, nu de kazerne voor de derde keer. Hoe serieus neem je het Noorden dan?
Cindy Vorselman, PvdA-fractievoorzitter Assen
Voor de Asser PvdA-fractie staat het buiten kijf dat het plan snel weer van tafel moet. "Dit is potverdorie het zoveelste ballonnetje dat opgelaten wordt. Voor de derde keer de kazerne, we hebben gestreden voor de gevangenissen in Veenhuizen, de Asser rechtbank, iedere keer weer moeten we het voor de helsdeuren wegslepen. Het houdt een keer op, hoe serieus neem je het Noorden dan?", moppert Cindy Vorselman, die de Tweede kamerfractie al gealarmeerd heeft.

Culturele kaalslag

Zelfs een pacifist als Jannie Drenthe van de SP wil ten strijde trekken, al moet ze het nog wel binnen de fractie bespreken. "Ik ben geboren en getogen in Assen, en ik kan me de stad niet voorstellen zonder militairen. Dit is belangrijke werkgelegenheid, en met de NAM raken we ook al zoveel banen kwijt." Drenthe baalt ervan dat het de zoveelste keer is dat de kazerne in de vuurlinie ligt. "Zet er eens een punt achter."
Assen Centraal noemt het plan 'grote schande' en 'ondoordacht'. Luc Rengers waarschuwt onmiddellijk voor de enorme kaalslag die straks ook dreigt voor het noordelijke culturele veld, doelend op alle muziekkorpsen. "Geen kazerne hier, betekent ook geen Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso meer in Assen. Weet je wel wat dat voor gevolgen heeft voor de korpsen? Die raken hun dirigenten kwijt. En niet alleen in Drenthe, maar in heel het Noorden. Dat is fataal."

Ruilhandel doen

De enige Asser partij met minder stevige oorlogstaal richting Den Haag is 50PLUS. De partij zag het al aankomen dat de kazerne vanuit Den Haag onder vuur zou worden genomen. "Tegenhouden gaat je toch niet lukken", zegt Clemens Otto, al betreurt hij wel de gang van zaken.
"Die kazerne is een open wond, waar we de laatste jaren niks aan hebben gedaan." Behoud op de huidige plek zal dit keer niet lukken, zo voorspelt Otto. Simpelweg omdat de kazerne met veel oude gebouwen niet meer voldoet.
"Dat is ooit gerealiseerd voor honderden dienstplichtigen per jaar, het is te groot, en niet goed duurzaam te maken. We bieden ze een alternatieve plek aan bij het TT Circuit, daar is ook het oefenterrein vlakbij, en we maken van het oude kazerneterrein iets unieks voor wonen. Dus niet defensief opstellen, maar Defensie proactief helpen, om de banen voor Assen te behouden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl