Ondernemers vrezen gevolgen sluiting kazerne: 'We staan schouder aan schouder'

Johan Willem Frisokazerne
De kazerne in Assen zorgt voor de nodige werkgelegenheid. © ProwNews
Ondernemersverenigingen in Drenthe steunen de gemeente Assen en de provincie bij hun strijd om de Johan Willem Frisokazerne te behouden. Zij vrezen dat sluiting grote nadelige gevolgen heeft voor de stad en de werkgelegenheid.
"We staan hierbij schouder aan schouder met de provincie en de gemeente", zegt Ton Schroor van ondernemersvereniging VNO-NCW en MKB Noord. Gedeputeerde Staten en het college van Assen hebben vanavond in een brief aan de Drentse en Asser politiek laten weten zich gezamenlijk sterk te maken voor behoud van de kazerne. Staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) heeft gezegd dat sluiting 'een serieuze optie' is.
John Kauffeld, de voorzitter van de Drentse afdeling van VNO-NCW en MKB Noord, moet zuchten. Ook in 2011 en 2013 werd de kazerne in Assen met sluiting bedreigd vanwege bezuinigingen bij Defensie. Hij vindt het vanwege meerdere omstandigheden de timing voor het plan een slechte. Hij wijst daarbij vooral naar het coronavirus en de NAM.
"De NAM heeft ook plannen om weg te gaan in Drenthe, dat heeft gevolgen voor de werkgelegenheid", zegt hij. "En we hebben nu met corona een behoorlijk mindere tijd gehad. De komende periode wordt het heel moeilijk om te herstellen, en dan komt dit erbij. Dan valt er heel wat weg."
Bekijk hieronder de video waarin Nico VanderVeen en Martin Speelman uitleggen wat zij als ondernemers vinden van de sluiting van de kazerne in Assen:
Ondernemers vrezen sluiting kazerne Assen

Geschiedenis

In het coalitieakkoord kondigde het kabinet Rutte IV al aan dat Defensie overbodig vastgoed zal afstoten, en het benodigde vastgoed zal verduurzamen en moderniseren. "Het belangrijkste is dat het niet om gebouwen gaat, maar om banen", reageert Kauffeld. Hij wijst ook op de lange historische band tussen de kazerne en Assen, en Drenthe.
Volgens collega Schroor zijn dankzij de kazerne veel mensen in Assen aan het werk. "Dat is goed voor Assen, Drenthe en het hele Noorden", somt hij op. "Zij maken gebruik van de lokale mkb en horeca. De werknemers wonen hier. Hun kinderen gaan hier naar school."
Gedeputeerde Staten en het college van Assen waarschuwden in hun brief al voor het verlies van 1000 directe arbeidsplaatsen, 500 opleidingsplaatsen en de daarbij behorende indirecte werkgelegenheid in de regio Assen.
Den Haag moet niet vergeten dat Nederland groter is dan alleen het Westen
Mark van den Eng, voorzitter MKB Retail in Assen

'Icoon van de stad'

Mark van den Eng, voorzitter van ondernemersclub MKB Retail in Assen, sluit zich aan bij de woorden van Schroor. "Mijn zoon werkt bij de kazerne, die zou anders al lang uit Assen zijn weggetrokken", zegt hij. "De Johan Willem Frisokazerne is een icoon van de stad, mensen van buiten kennen Assen onder meer van de kazerne. Ik zou graag zien dat dit soort functies behouden blijven."
Het gevoel leeft bij Van der Eng dat politici in Den Haag vooral voorzieningen in de Randstad willen behouden. "Den Haag moet niet vergeten dat Nederland groter is dan alleen het Westen. De kazerne hoort bij Assen, daar moet je bij stilstaan. We zien een soort verschraling van het Noorden die al jaren aan de gang is."
Dat gevaar ziet John Kauffeld ook. "Er is toch wel het gevoel dat er alleen naar de Randstad wordt gekeken. Dit is een behoorlijke bedreiging voor de provincie. We staan voor de grote uitdaging om jongeren vast te houden. Dat kan je doen door banen aan te bieden. In innovatie, maar ook bijvoorbeeld via de kazerne."

Petitie?

Ook in 2011 en 2013 werd de kazerne in Assen met sluiting bedreigd vanwege bezuinigingen bij Defensie. Destijds startte een actiecomité een petitie die door duizenden mensen werd getekend. Het actiecomité is van plan weer een petitie te starten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl