Wat vind jij: Het is een goede actie van de politie om lichte overtredingen niet te bekeuren

Politie auto
Een politieauto © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
De politievakbonden hebben hun achterban opgeroepen vanaf vanochtend 07.00 uur geen boetes meer uit te delen voor lichte overtredingen. De actie voor een betere cao duurt tot zeker eind volgende maand, hebben de bonden laten weten. Ze spreken van "een publieksvriendelijke actie met een scherp politiek randje".
De bonden benadrukken dat er nog wel bekeuringen worden uitgeschreven bij grove schendingen van de openbare orde en veiligheid. Bij snelheidsovertredingen worden alleen nog de excessieve overtreders beboet. "Deze actie is uiteraard geen vrijbrief voor het maken van overtredingen. Iedere politieagent heeft de bevoegdheid te bekeuren wanneer hij/zij daar aanleiding toe ziet. Het is en blijft aan de beoordeling van de betreffende agent", laten de bonden ACP, ANPV, Equipe en NPB weten.

Politie-cao

De vakbonden protesteren omdat het kabinet niet tegemoet wil komen aan hun eisen voor de nieuwe politie-cao. Ze zijn teleurgesteld over de uitkomst van het overleg afgelopen vrijdag met een afvaardiging van de regering. Daarin zouden er geen toezeggingen zijn gedaan over speerpunten als het inkomen van politiemensen en de capaciteit bij de korpsen.
"Blijkbaar rekent 'Den Haag' erop dat agenten uit loyaliteit en plichtsbesef tot het uiterste zullen gaan om de kwaliteit van het politiewerk zoveel mogelijk in stand te houden. En dat doen ze ook, al kost ze dat steeds meer moeite en al gaat dat steeds meer ten koste van hun gezondheid, veiligheid en privéleven."

Nachtclubs

Nachtclubs die dit weekend opengaan, hoeven niet te vrezen voor boetes. De politievakbonden roepen hun achterban op de voor zaterdag geplande protestactie van de nachthoreca "zonder handhaving of sancties door te laten gaan", meldt het AD.
"Wij zullen gemeentelijke boa's oproepen zich solidair te verklaren met de actievoerende politiemedewerkers", laat projectleider Maarten Brink van het Landelijk Actiecentrum (LAC) verder nog weten. Op die manier hoeven Nederlandse bezoekers en uitbaters van horecagelegenheden niet te vrezen voor een boete of een sluiting.

Wat vind jij?

Agenten knijpen dus ruim anderhalve maand een oogje dicht bij lichte overtredingen. Wat vind jij? Heb jij begrip voor de actie of moeten agenten hun taken blijven uitvoeren en hun onvrede op een andere manier laten zien?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl