Ooievaarsnesten weggehaald uit hoogspanningsmasten in Meppel

Plateaus moeten voorkomen dat ooievaars nesten bouwen in hoogspanningsmasten
Plateaus moeten voorkomen dat ooievaars nesten bouwen in hoogspanningsmasten © RTV Drenthe / Aaldert Oosterhuis
Ooievaars nestelen al meer dan twintig jaar in hoogspanningsstation Werkhorst in Meppel. Maar daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn. Omdat de nesten voor onveilige situaties zorgden, zijn ze verwijderd.
Ron Stam woont pal tegenover de hoogspanningsmast en vindt het ontzettend jammer dat de nesten nu verdwenen zijn. "Het was een mooi stukje herstel van de natuur. De mens maakt allemaal bouwwerken en een ooievaar denkt: 'ik kan hier toch een nest maken?'."

Storingen

De vier nesten bij Werkhorst zijn weggehaald door netbeheerder TenneT. "We waren niet blij met de nesten. Ruimte genoeg zou je zeggen voor de ooievaar, maar afgelopen jaar zijn er al een aantal keer storingen geweest", vertelt Rick Karsenberg van TenneT. "Het zijn grote vogels en hun nestelmateriaal, zoals takken, is ook erg groot. Hierdoor kan er dus een storing ontstaan."
Voor de ooievaars is het maken van een nest op een hoogspanningsmast ook niet zonder risico. "Een aantal ooievaars is dood uit de mast gevallen."
De nesten worden weggehaald
De nesten worden weggehaald © Ron Stam

Koppige dieren

"Ooievaars zijn koppige dieren en zullen hun nest weer gaan opbouwen, dus hebben we beplatingen op de mast aangebracht", laat Karsenberg weten. "Op die manier hopen we dat de ooievaar het uiteindelijk opgeeft en een veiligere plek opzoekt."

Fijne buren

In twintig jaar tijd heeft Stam zeker veertig, misschien wel vijftig jongen zien opgroeien. "Ik vind het een beetje sneu voor de ooievaars. Die komen zo terug en denken: 'waar is m'n woning?' Ik heb er wel begrip voor, maar ze nestelden al twintig jaar in de masten en nu wordt het plotseling te gevaarlijk. Ze maakten soms lawaai, maar het waren zulke fijne buren."
Aaldert Oosterhuis was voor Op Tjak bij de hoogspanningsmasten

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl