Sluiting kazerne Assen valt niet goed: 'Heel het Noorden leegtrekken is gewoon een slecht plan'

220209_Agnes_Mulder
Agnes Mulder in de Tweede Kamer © ANP
Het idee van staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) van Defensie om de Johan Willem Frisokazerne in Assen in 2027 te sluiten, roert de tongen. Lieten eerder ondernemers, gemeente, provincie en lokale politici hun ongenoegen over de plannen blijken; Willemien Meeuwissen (VVD-fractievoorzitter in Provinciale Staten) en Agnes Mulder (CDA-Tweede Kamerlid) is diezelfde mening toegedaan. "Ik heb hier echt moeite mee."
Zowel Meeuwissen als Mulder houdt nog een vinger aan de pols "Het is heel belangrijk dat er nog geen besluit is genomen en het voornemen om de kazerne te sluiten is een goed moment om onze invloed aan te wenden", vindt Meeuwissen. "Misschien valt het nog mee, laten we het hopen", stelt Mulder. "Maar misschien valt het ook niet mee, dus we moeten het er maar eens zorgvuldig met elkaar over hebben wat hier allemaal gebeurt."

Er ligt nog geen besluit

Toen Meeuwissen de berichten over de mogelijke sluiting gisteren aan het eind van de middag ontving, klom ze meteen in de telefoon om te achterhalen hoe concreet alles was. "Als eerste heb ik met VVD-Kamerlid Mark Strolenberg gebeld, die nog niet op de hoogte was. En vanochtend heb ik contact gehad met de politiek assistent van staatssecretaris Van der Maat. Ze zeiden allebei wel dat er nog geen besluit ligt, en daar ben ik blij mee. Want dat is ook precies waarvoor we in actie moeten komen."
De sluiting van de kazerne heeft meer consequenties dan alleen de banen in Drenthe
Willemien Meeuwissen - VVD-fractievoorzitter in Provinciale Staten
Dat het personeel wordt overgeheveld naar Havelte, zou de mogelijke sluiting van de kazerne in Assen draaglijker kunnen maken, omdat de werkgelegenheid in Drenthe daardoor niet verandert. Toch is dat iets waar Meeuwissen nog niet zo zeker van is. "Het is nog maar de vraag of dat ook zo in het plan staat en in welke mate dat het geval is. Vanuit Havelte worden ook weer functies overgeheveld naar de rest van het land, dus per saldo blijft de werkgelegenheid wél een probleem."
En volgens haar gaat het niet alleen om de werkgelegenheid die de kazerne in Assen biedt. "De kazerne is ook beeldbepalend voor de stad; Assen voelt grote verbondenheid met de kazerne. Maar ook de crisisopvang bij calamiteiten wordt daar georganiseerd, het is niet alleen Defensie die in de kazerne zit. Het heeft daarom meer consequenties dan alleen de banen in Drenthe."
Willemien Meeuwissen 2
VVD-fractievoorzitter in de Provinciale Staten, Willemien Meeuwissen © Serge Vinkenvleugel / RTV Drenthe

Overvallen

Agnes Mulder laat op haar beurt weten te zijn 'overvallen' door het voornemen om de kazerne in Assen te sluiten. "Als ik dan in de krant moet lezen wat een staatssecretaris daarover allemaal zegt, terwijl er nog helemaal geen communicatie is geweest naar de Kamer, dan vind ik daar wel wat van. Zulke besluiten moet je weloverwogen nemen."
Het nieuws viel Mulder extra rauw op haar dak omdat ze jaren geleden juist een van de personen was die zich sterk maakte voor het behoud van de kazerne in Assen. Dat de mogelijke sluiting van de kazerne haar niet rechtstreeks bereikte, vindt ze dan ook 'niet kunnen'. Gevolg hiervan is dat staatssecretaris Van der Maat hierover schriftelijke vragen kan verwachten, stelt Mulder.

'Gewoon een slecht plan'

Wat haar zo bevreemdt aan de voornemens van de staatssecretaris is dat hij volgens Mulder iets wil met een onderdeel van het totaalplan, maar niet duidelijk maakt wat hij in z'n totaliteit precies wil. Ze trekt daarbij de vergelijking naar de afdeling kinderhartchirurgie in Groningen, die ook op de nominatie staat om te verdwijnen. "En ik vind dat niet de goede manier. Anders trekken we heel het Noorden leeg en ik vind dat gewoon een slecht plan."
Sluiting kazerne Assen valt niet goed: 'Heel het Noorden leegtrekken is gewoon een slecht plan'
De noorderlingen zitten er weer mee. Daar heb ik echt moeite mee
Agnes Mulder - Tweede Kamerlid CDA
"Wij hebben als noorderlingen óók goede zorg en óók voldoende werkgelegenheid nodig", gaat Mulder verder. Ze zou dan ook graag willen weten hoe het kabinet daar als geheel naar kijkt. "Op deze manier wordt er iedere keer een steen uitgetrokken en dat heeft allemaal gevolgen, en wij zitten ermee. Daar heb ik echt moeite mee."

Uitsluitsel?

Normaliter geeft de staatssecretaris binnen enkele weken nadat er schriftelijk vragen zijn gesteld, uitsluitsel. Maar als het aan Mulder ligt, gaat ze hierover eerder in debat. "Want dit zit ons echt hoog", benadrukt ze.
VVD wil politiek breed verzet tegen sluiting kazerne Assen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl