Is sluiting van kazerne in Assen een zegen voor kazerne in Havelte?

Christophe van der Maat
Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie © RTV Drenthe / Serge Vinkevleugel
Waar in Assen nu al concreet gesproken wordt over het afstoten van de kazerne, lijkt Havelte in de luwte van de strijd te profiteren. Wat betekenen de voornemens van het ministerie van Defensie voor de Johannes Postkazerne in Havelte?
De werkgelegenheid van de Johan Willem Friso Kazerne moet naar de Johannes Post Kazerne in Havelte verhuizen, daar is staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie duidelijk over. Maar verhuizen er dan van Havelte defensiebanen naar andere plekken in het land? En wat gebeurt er met de Luchtmobiele Brigade waarvan een deel in Assen zit en een deel in Schaarsbergen? Of ligt uitbreiding van Havelte als centrale noordelijke defensieplaats in het verschiet?

Waar denkt de staatssecretaris over na?

Van der Maat wil Defensie gaan concentreren op minder locaties, zo legt hij uit aan RTV Drenthe. "Ik heb daarom de opdracht om op de ene plek vastgoed af te stoten en op een andere plek te moderniseren en te verduurzamen. Eén van de doelen is geld besparen. Defensie heeft zo ongeveer de helft van de gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf in gebruik. We zullen in locaties moeten krimpen om de gebouwen te kunnen blijven betalen."
Maar concentratie vanwege geld is volgens Van der Maat zeker niet alleen de reden. "We willen een aantrekkelijke werkgever zijn. Een aantrekkelijke werkgever heeft moderne huisvesting. En concentratie zorgt er ook voor dat ons personeel beter in contact kan zijn met familie en gezin omdat we het aantal verhuisbewegingen voor gezinnen van Defensiepersoneel omlaag willen brengen. Tot slot zorgt concentratie ook voor meer samen oefenen en trainen. Dat militairen niet elkaar voor het eerst tegenkomen op de trap van het vliegtuig als ze ergens naartoe moeten."
(Artikel gaat verder onder de video)
Is sluiting van kazerne in Assen de redding voor de kazerne in Havelte?
De staatssecretaris zegt de militaire activiteiten in de grootste kazerne in het Noorden te willen concentreren: Havelte dus. De ruim duizend militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen en het opleidingscentrum School Noord wil hij verhuizen, maar zo blijft volgens hem de werkgelegenheid in de regio.
Als het voornemen daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden, moet de kazerne in Assen de deuren sluiten. "Defensie heeft op dit moment heel veel vastgoed. Het is versnipperd, verouderd, heel duur en niet ideaal om goed te kunnen trainen", aldus Van der Maat. Hij vraagt de bestuurders in onze provincie om vooral met hem mee te denken en niet bij voorbaat dwars te gaan liggen.
Artikel gaat verder onder de foto
Burgemeester van de gemeente Westerveld op de Johannes Postkazerne
Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld op de Johannes Postkazerne © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Dat Assen aan de beurt is zag burgemeester Rikus Jager van Westerveld, waar de Johannes Postkazerne in Havelte onder valt, wel aankomen. Juist met het oog op duurzaamheid hebben de nieuwere gebouwen van 'zijn' kazerne een streepje voor. "Toen de discussie eerder ook al ging over de sluiting van de kazerne in Assen, is de staat van de gebouwen doorslaggevend geweest. Dat maakt dat Havelte ook in de uitstekende positie is gekomen waar het nu is: namelijk een grote kazerne met veel potentie."
Met een mogelijk einde van de kazerne in Assen wordt in Havelte daarom juist over de opties voor uitbreiding gesproken. Van zowel mankracht als materieel. "De kazerne in Assen heeft geen mogelijkheden voor uitbreiding. Havelte heeft dat wel. Ik denk dat we samen met onze buurgemeente Steenwijkerland uitstekend de mensen kunnen opvangen."

Uitbreiding in Havelte?

"We moeten het breder gaan bekijken", stelt burgemeester Jager. "Het belangrijkste voor mij en voor de rest van de gemeente Westerveld is dat we het met elkaar gaan hebben over het behoud van werkgelegenheid voor heel Noord-Nederland."
Opvallend genoeg spreekt Jager zich niet hardop uit voor het behoud van de kazerne in Assen. Want dat er veranderingen aan zitten te komen, is volgens hem onvermijdelijk. "De wijze waarop het leger tegenwoordig wordt ingezet is anders dan bijvoorbeeld in de vorige periode van koude oorlog. Plus, men is natuurlijk ook druk met de transitie naar duurzaamheid."
Artikel gaat verder onder de foto
Vrachtwagens opgesteld op het militaire terrein in Havelte
Vrachtwagens opgesteld op het militaire terrein in Havelte © RTV Drenthe / Josien Feitsma

Geen toezeggingen

Staatssecretaris Van der Maat neemt alvast een voorschot op de veranderingen: "Als je kijkt naar de groeimogelijkheden, het bij elkaar brengen van oefenterreinen en disciplines én waar we grootschalig kunnen vernieuwen, dan is Havelte geschikt. Daar kunnen we nog jaren vooruit en is de werkgelegenheid in de regio verzekerd." Toch wil Van der Maat geen toezeggingen doen dat na een eventuele verhuizing van de Asser militairen naar de Johannes Post Kazerne geen ander personeel of defensie-onderdelen weer naar andere locaties verhuizen.
En dan is er nog de situatie van de Luchtmobiele Brigade. De troepen zijn nu verdeeld over Assen en Schaarsbergen. Komt Schaarsbergen naar Havelte als de Asser mannen en vrouwen daar ook zitten? Of dreigt op termijn opnieuw verhuizing van de Asser brigade naar Schaarsbergen? Van der Maat wil er niks over kwijt. 'Denkrichtingen en verkenningen' zijn er wel, zo laat hij weten.
Artikel gaat verder onder de foto
Een gevechtsvoertuig in de stalling
Een gevechtsvoertuig in de stalling © RTV Drenthe / Josien Feitsma

Oproep aan Drenthe

Van der Maat hoopt op medewerking van de Drentse gesprekspartners. "Dat is ook echt nodig, omdat we dan tot de beste ideeën kunnen komen. We hebben juist niet alles al in beton willen storten. Het zou helpen als zij heel erg met mij willen meedenken als dit plan toch wordt voorgesteld."
De militairen onderhouden de pantserinfanterie
De militairen onderhouden de pantserinfanterie © RTV Drenthe / Josien Feitsma

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl