Nieuw leven voor belbus Zuidlaren: 'Mooi om iets bij te dragen aan de maatschappij'

Geert Komduur, chauffeur van de belbus in Vries-Zuidlaren
Geert Komduur, chauffeur van de belbus in Vries-Zuidlaren © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Even was de toekomst van de belbus in de gemeente Tynaarlo onzeker toen Stichting Trias eind vorig jaar besloot te stoppen met de exploitatie van onder andere deze taxi-achtige service. Maar een nieuwe stichting met vrijwilligers blies nieuw leven in de belbus.
Geert Komduur is één van de kartrekkers van de nieuwe stichting en één van de chauffeurs van de belbus. Hij brengt mensen al jaren overal heen. Het zijn vooral mensen die zoals hij het noemt 'vervoersarmoede' hebben. "Mensen die gebruik maken van deze dienstverlening kunnen geen gebruik maken van het openbaar vervoer of de taxi, omdat ze moeilijk ter been zijn of omdat een andere voorziening te duur voor hen is."

'Weinig veranderd'

Toen Stichting Trias eind vorig jaar bekend maakte te stoppen met de belbus, ging de gemeente Tynaarlo om de tafel met de chauffeurs van de belbus. "De gemeente vroeg ons of er mensen bereid waren om als kwartiermakers de activiteiten van de belbus voort te zetten", vertelt Komduur. "Toen zijn er zes mensen, waaronder ik, die in zes weken tijd de activiteiten hebben overgenomen." Hij vindt het mooi dat hij als chauffeur iets kan bijdragen aan de maatschappij.
Tekst gaat verder na de video
De belbus in Zuidlaren heeft een nieuw leven gekregen
Met de overname is er voor de gebruikers van de belbus weinig veranderd. " Ze moeten alleen een ander telefoonnummer bellen", meent Komduur. Maar waar Trias betaalde krachten voor het inplannen van de ritten gebruikte, zocht de nieuwe stichting vrijwilligers voor het plannen van de ritten en het aannemen van de telefoon. Een grote klus, maar het is gelukt.

Inzet als verkiezingsbus

De belbus zal ook worden ingezet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De drie dagen, maandag 14 tot en met woensdag 16 maart, staan twee bussen klaar om de kiezer naar de stemlocaties te brengen. Tot een dag van tevoren kunnen mensen de belbus bestellen.
Naast de reguliere belbus heeft de nieuwe stichting ook de Plusbus overgenomen van Trias. Het is een dienst voor mensen die minder mobiel zijn om een dag op pad te gaan. "Dan kunnen acht mensen die elkaar niet kennen en een chauffeur de hele dag rondrijden. Dat kan om samen een museum te bezoeken of een visje te eten in Termunten."

Zo vast als een huis

Zo'n 275 mensen maken gebruik van de diensten van de belbus. Eén van hen is meneer Van Dalen. Hij rijdt met Komduur mee naar zijn huis in Zuidlaarderveen. "Ik zou niet zonder de belbus kunnen. Ik heb op dit moment geen auto en ik moet toch boodschappen doen", meent hij. De oudere man woont achteraf. Voor hem is het fijn dat hij bij zijn huis wordt afgezet. Maar de weg er naar toe is een uitdaging. Het regent en de landweg is modderig. Toch komen Komduur en Van Dalen zonder problemen bij de plaats van bestemming.
Na het uitladen van de boodschappen moet de chauffeur op een krappe landweg draaien, maar dan gaat het mis. De wielen van de bus hebben in de modder geen grip en de bus zit vast. Van Dalen, de verslaggeefster en de cameraman proberen de bus een zetje te geven, maar het werkt niet. Planken en stenen worden onder de wielen gelegd om toch grip te krijgen. Na ruim een half uur en een aantal afgezaagde takken later, is de bus eindelijk vrij en staat het in de goede richting. Op naar de volgende passagier.
"Dat was me een ritje wel", zegt Komduur wanneer hij terug naar Zuidlaren bijkomt. "Zo maak je ze niet veel mee." Gelukkig zat er wat tijd tussen dit het ritje naar Zuidlaarderveen en zijn volgende. De chauffeur is blij dat hij nog op tijd komt voor zijn volgende afspraak. Op naar de volgende passagier die ook weer veilig naar zijn plaats van bestemming gebracht moet worden.
De belbus van Vries-Zuidlaren
De belbus van Vries-Zuidlaren © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl