Friso Visser wordt nieuwe directeur Nationaal Gevangenismuseum en Museum de Proefkolonie

Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen, toegang
Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Friso Visser wordt per 1 juni de nieuwe directeur van het Nationaal Gevangenismuseum en Museum de Proefkolonie. Hij volgt directeur Peter Sluiter op, die dit jaar met pensioen gaat. "Ik vind het een prachtige opdracht om een stuk erfgoed wat toch redelijk onbekend is bij een heleboel mensen, over te kunnen nemen", vertelt Visser.
Peter Sluiter is sinds 2009 directeur van het Gevangenismuseum en sinds 2019 van Museum de Proefkolonie. Zijn opvolger is nu nog plaatsvervangend directeur en hoofd educatie en presentatie bij het Museon in Den Haag. Ondanks zijn overstap van stad naar dorp is Visser niet onbekend. "Het pauperparadijs is een populaire titel, die mij niet is ontgaan. Vroeger ging ik met de kinderen op vakantie in Drenthe en maakte het Gevangenismuseum al een grote indruk."
"Het zijn mooie plekken om te mogen werken", reageert Visser. "Mooi vanwege de omgeving, het Drentse landschap en mooi vanwege de succesvolle musea. Bovendien gaat het om bijzonder erfgoed dat, terecht, de status van Unesco-werelderfgoed heeft verworven. Nederland mag trots zijn op dit 'nieuwe' werelderfgoed."

Nieuwe tentoonstelling

"We willen een vernieuwing van de tentoonstelling, dus er wordt een nieuw stuk gebouwd", vertelt Visser. "Hierin hebben we meer aandacht voor het zitten in een gevangenis, de tucht en orde maar ook voor Veenhuizen en haar historie."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl