Gemeenten willen stekker uit Kredietbank in Assen trekken

GKB
Einde nadert voor de Gemeentelijke Kredietbank in Assen © Google Street View
De stekker gaat uit de Gemeentelijke Krediet Bank (GKB) in Assen. Bedoeling is dat de schuldhulpverlener eind 2023 ermee stopt. Dat is het voorstel van het dagelijks bestuur, met daarin de wethouders van Assen, Hoogeveen en Meppel. Bij de GKB in Assen werken tachtig mensen.
Assen, Hoogeveen en Meppel laten de schuldhulpverlening al jarenlang door de GKB doen via een gemeenschappelijke regeling. Vanaf 2024 zal een andere, externe organisatie bezig gaan met hulp aan inwoners met geldproblemen, zo is het plan nu. Wie dat wordt, is nog onbekend. Er komt een Europese aanbesteding.

Financiële tekorten

De GKB in Assen zit al jaren in financieel zwaar weer. Elk jaar kostte de organisatie meer geld. Ondanks verschillende reorganisaties kampt de instelling nog altijd met tekorten. Zo was er afgelopen jaar een tekort van zes ton. Het dagelijks bestuur, met daarin Assen, Meppel en Hoogeveen, liet vorig jaar onderzoeken of ze hun gezamenlijke schuldhulpverlener zouden aanhouden of toch afstoten. Dat wordt nu het laatste.
Volgens wethouder Jan Broekema (SP) van Assen, voorzitter van het dagelijks bestuur van de GKB, blijft het doel hetzelfde. "Bedoeling is dat onze inwoners die het nodig hebben ook in de toekomst een goede hulpverlening blijven krijgen bij schulden. En vanzelfsprekend hebben we in het nieuwe toekomstscenario ook alle aandacht voor de werkgelegenheid en het perspectief voor de medewerkers." Volgens Broekema liepen de drie gemeenten Assen, Hoogeveen en Meppel steeds meer financiële risico's en willen ze dat niet langer.

Opdrachtgevers kwijtgeraakt

De kredietbank is de laatste jaren steeds meer gemeenten kwijtgeraakt als opdrachtgever bij schuldhulpvragen. In hoogtijdagen waren er tientallen noordelijke gemeenten die de GKB inhuurden voor schuldenpreventie, hulpverlening en inkomstenbeheer. Nu zijn er naast de eigenaar-gemeenten Assen, Hoogeveen en Meppel nog elf, die voor een bepaald onderdeel van de schuldhulpverlening een dienstverleningsovereenkomst hebben.
In Drenthe gaat het om Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Tynaarlo en Westerveld. Daarnaast zijn Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Westerkwartier, Westerwolde en Stadskanaal klant bij de GKB.

Pas bij schuldsanering

Gemeenten zetten de laatste jaren zelf vooral in op preventie van schulden via hun eigen welzijnsorganisaties. De hulp van de Asser instelling wordt pas ingeroepen als het toch is misgegaan en inwoners in de schuldsanering komen. De kredietbank neemt dan het budgetbeheer over.
De GKB bestaat zo'n veertig jaar en staat al die tijd onder leiding van directeur Jan Tingen. De afgelopen jaren stonden voor hem vooral in het teken van snijden in de organisatie, waardoor tientallen medewerkers zijn vertrokken.

'Zorgvuldig afgebouwd'

De komende twee jaar wordt het werk van de GKB volgens Broekema 'zorgvuldig afgebouwd'. De dienstverlening gaat gewoon door. Ondertussen wordt de aanbesteding voorbereid, die een nieuwe partij moet opleveren.
Het stoppen van de GKB is een voorgenomen besluit van het dagelijks bestuur, wat nog aan de ondernemingsraad wordt voorgelegd. Daarna moeten het algemeen bestuur en de colleges van burgemeester en wethouders van Assen, Hoogeveen en Meppel er nog definitief mee instemmen. Ook kunnen de drie gemeenteraden nog reageren.

Ondernemingsraad kritisch

De Ondernemingsraad van de GKB betreurt de dreigende opheffing."De gemeentes realiseren zich denk ik te weinig, hoe zo'n efficiënte organisatie de GKB is, die alles in huis heeft als het gaat om financiële dienstverlening. Ik moet zien of ze straks zo'n zelfde partij kunnen vinden, want in feite gooien ze nu het kind met het badwater weg", zegt OR-voorzitter Harm Walma.
De OR is dan ook kritisch over het voorstel van het dagelijks bestuur om de stekker eruit te trekken, en wil het proces goed bewaken. "Er zijn op dit moment voor ons zoveel onzekerheden, en het is nog niet gezegd dat dit allemaal ook doorgaat. Wij gaan ons in elk geval inzetten voor het belang van het personeel', aldus Walma.

Onrust voorkomen

Hij waarschuwt ook voor te veel onrust, wat de GKB al voortijdig 'over de rand kan duwen'. "De drie gemeentes, die baas zijn over de GKB, moeten ervoor waken dat we door dit nieuws nu al in elkaar zakken. Als samenwerkingspartners nu lezen 'ze stoppen ermee', dan kan het zijn, dat iedereen wegloopt en de GKB omvalt voordat er iets overgedragen is", aldus Walma.
Ook is hij bang voor onnodige onrust onder cliënten. "We doen als GKB veel meer dan alleen schuldhulpverlening voor gemeenten. We houden ons ook bezig met het beschermingsbewind van zo'n 1300 cliënten die zelf niet in staat zijn hun financiën te beheren. Die moeten nu niet verontrust raken, want die zijn al kwetsbaar."
Walma hoopt dat de gemeenteraden straks kritisch kijken naar het gekozen toekomstplan, en de belangen van de medewerkers van de GKB.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl