Cabot-fabriek geeft Klazienaveen dorpspark cadeau

Dorpspark Klazienaveen
Het is wachten tot de bloemen opkomen. Op de achtergrond de hobbyloods © RTV Drenthe / Rien Kort
Het gaat er alsnog van komen: Klazienaveen krijgt een dorpspark cadeau van Cabot Norit in Klazienaveen. De actieve koolproducent stelt hiervoor zijn voormalige opslagterrein aan de Meester Ovingstraat ter beschikking. Het gebaar is bedoeld als bedankje voor de ruim honderd jaar samenwerking tussen het dorp en de fabriek.
Het plan voor het dorpspark is niet nieuw. Al in 2017 repte het bedrijf over het voornemen om het 200 bij 200 meter grote terrein om te toveren in een openbaar stukje dorpsgroen. Een garage en enkele opslaghallen werden gesloopt en daarna werd het stil. Het initiatief verdween in 2018 in de ijskast toen bij een reorganisatie 40 van de 140 arbeidsplaatsen werden geschrapt.

Iets leuks voor en door de mensen

Op het terrein zijn onlangs hier en daar paaltjes opgedoken. "Die markeren de pas ingezaaide bloembedden", zegt locatiedirecteur Joost Haasdijk. "Want het plan voor het dorpspark is nieuw nieuw leven ingeblazen." Economisch gezien staat het bedrijf er beter voor.
Met als gevolg dat er vanuit Cabot fondsen beschikbaar zijn, aldus Haasdijk. "Cabot stelt geld beschikbaar met de boodschap: doe iets leuks voor en met de mensen. Binnen onze vestiging hebben we daar overleg over gevoerd. Het idee om iets terug te geven aan de lokale samenleving leefde het sterkst bij onze medewerkers. Zij zien graag dat het park er alsnog komt."

Hobbyloods gesloopt

In de komende maanden krijgt het terrein steeds meer vorm. "Er komen nog paden, straatmeubilair en meer bomen bij. Ik schat dat rond begin april deze werkzaamheden er op zitten." Op het terrein staat nog een voormalige hobbyloods. Op termijn wordt deze ook gesloopt en de vrijkomende grond bij het park aangetrokken.
Wanneer dit gaat gebeuren, kan Haasdijk niet aangeven. "De volgende stappen zijn afhankelijk van de in de toekomst beschikbare fondsen." Cabot neemt in ieder geval het onderhoud van het park voor zijn rekening.
Vanwege corona kan Haasdijk ook niet aangegeven of het nog tot een officiële opening komt. "Inwoners van Klazienaveen hoeven dat moment niet af te wachten hoor. Ze zijn nu al van welkom."

Fabriek Klazienaveen gaat over in nieuwe handen

De fabriek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld als lokale banenmotor. Het bedrijf werd in 1921 opgericht onder de naam Purit. Later volgde overnames door Norit en uiteindelijk Cabot in 2012. In maart gaat de Klazienaveense vestiging met zes andere locaties in de Verenigde Staten, Engeland, Italië en Nederland over in nieuwe handen. Hier wordt in maart een klap op gegeven met de nieuwe eigenaar, One Equity Partners.
Met de overdracht is een bedrag van 111 miljoen dollar gemoeid. "Cabot vindt dat de actieve kooltak niet langer tot de kernactiviteiten behoort", aldus Haasdijk. De overname heeft verder geen gevolgen voor het bedrijf of de werknemers. "Behalve dat enkel de naam Norit straks weer op onze muren prijkt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl