Westerveld geeft vakantiehuizen woonbestemming in ruil voor geld

Park Nieuwland in Wapse
Park Nieuwland in Wapse © RTV Drenthe
Vakantieparken zijn bedoeld voor recreatie. Dat klinkt logisch, maar op heel wat parken wonen mensen al jaren permanent. De gemeente Westerveld wil deze parken nu een woonbestemming geven, maar wel in ruil voor een financiële bijdrage van de huizenbezitters. Het geld gaat naar de toeristische sector.
Als je zijn tuin inloopt heb je een prachtig zicht op de rand van het Drents Friese Wold. Henk Dingerdis woont al 23 jaar lang in een van de 34 bungalows van vakantiepark Nieuwland in Wapse. "Het is echt mijn stulpje en een heerlijke plek. Ik woon er met veel plezier", zegt hij.
Als je over het vakantiepark loopt, krijg je het gevoel dat het een doodnormale woonwijk is. Het grootste deel van de bewoners woont er tenslotte al jaren permanent. Toch is dat juridisch gezien illegaal. Vanwege een gebrek aan handhaving stond de gemeente dit jarenlang oogluikend toe, maar nu komt er toch actie.

De bezem erdoor

Want er zijn te veel parken in Drenthe die zijn verloederd of waar permanent wordt gewoond. Samen met de provincie brengen de gemeenten deze parken in kaart en wordt de bezem gehaald door parken die niet meer aan de kwaliteit voldoen.
Westerveld telt 64 vakantieparken en in een aantal van die parken wonen mensen permanent. Een daarvan is park Nieuwland. Verloederd is het er allerminst, maar al decennialang gebruiken de bezitters hun bungalow als woonhuis. Samen met de gemeente stelden ze een plan op om hun plekje alsnog een definitieve woonbestemming te geven.
Dat betekent wel dat de waarde van de woningen en de grond flink in waarde stijgen. Een deel van die waardestijging wil de gemeente van de woningeigenaren innen. Dat kan oplopen tot meer dan tienduizend euro.
Artikel gaat verder onder de video
Westerveld geeft recreatiewoningen woonbestemming, maar wel in ruil voor een bijdrage

Investeren in toerisme

"Doordat het park een woonbestemming krijgt, verliezen we de recreatieve waarde ervan", legt wethouder Jelle de Haas uit. "Dat is een verlies voor de gemeente. Om dat enigszins te compenseren vragen we een bijdrage van de woningbezitters. Het geld geven we terug aan de toeristische sector, door het te investeren in bijvoorbeeld fietspaden."
Hoewel in de gemeente Coevorden een vergelijkbare constructie plaatsvindt, is Westerveld een van de eerste gemeenten die het toepast. Als het succes heeft, wil de provincie dit systeem bij meerdere parken uitrollen.

Geen affiniteit

Henk Dingerdis is blij dat zijn park een woonbestemming krijgt, maar is het niet eens met het bedrag dat hij moet betalen. "We zijn het niet eens met de argumentatie", vindt hij. "Wij voelen het al jarenlang als een woonwijk en niet als een recreatiepark. We moeten nu dus een bijdrage betalen aan een sector waar we nooit affiniteit mee hebben gehad. Bovendien heeft de gemeente geen werk aan ons park, want wij betalen al de infrastructuur en het onderhoud."
Toch is Dingerdis blij met de gesprekken die hij met de gemeente heeft gevoerd en dat er nu een plan ligt. Begin maart moet de raad nog groen licht geven en dan duurt het nog zeker maanden voordat de recreatiebestemming is gewijzigd. Wethouder De Haas belooft dat de gemeente in de tussentijd niet zal handhaven.
Henk Dingerdis
Henk Dingerdis © RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.