'Kosten kazernes vergelijkbaar met vuurkorf waar je dagelijks kruiwagen met briefjes 500 euro in gooit'

Johannes Willem Frisokazerne
VVD-kamerlid wil geen loze beloftes doen over behoud Johan Willem Frisokazerne in Assen © ANP/Sake Elzinga
De mogelijke sluiting van de Johan Willem Frisokazerne in Assen houdt Drenthe al de hele week bezig. Staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) noemde sluiting gisteren opnieuw een serieuze optie, om defensie in de toekomst betaalbaar te houden. De VVD-fractie in Assen heeft een brief aan VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden gestuurd, met de oproep om zich hard te maken voor behoud van de kazerne.
"Defensie en Drenthe horen bij elkaar, en dat gaat heel ver terug in de tijd, daar vecht ik wel voor. Want ook voor de VVD is massale aanwezigheid van Defensie in Drenthe belangrijk", reageert Van Wijngaarden die in de kamerfractie defensie in portefeuille heeft.
Maar defensie zit volgens het VVD-kamerlid wel met een groot probleem, en dat moet opgelost. "Ze zit veel te verspreid over veel te veel plekken en daar gaat ontzettend veel onnodig Belastinggeld naartoe. Daarnaast is het ontzettend onhandig voor militairen om verspreid over het land te zitten. Dat maakt het spannend en ingewikkeld en daarom ligt het scenario van sluiting op tafel."

Geen belofte

Dat de staatssecretaris daarom in heel het land kijkt, om legeronderdelen te concentreren, vindt Van Wijngaarden logisch, gezien alle kosten, en ook vanwege de slagkracht. "Maar in Drenthe moet ook zo'n plek van concentratie zijn. Het is van belang dat Defensie grootschalig in Drenthe aanwezig blijft, dat sluit aan bij de historie en past ook bij het landschap en de goede oefenmogelijkheden die er zijn."
Dat dan alles in Havelte geconcentreerd wordt, en de militairen uit Assen verdwijnen, zover is het VVD-kamerlid nog niet. "Maar de belofte dat er voor Drenthe niks verandert, doe ik niet. We moeten naar heel Nederland kijken. Er moet eerst een goed totaalplan liggen."

Naar Assen om te praten

Richting de Asser VVD'ers, die hem daartoe in een open brief oproepen, kan hij in elk geval op dit moment niet toezeggen voor de JWFkazerne in de bres te springen. Wel wil hij op korte termijn naar de garnizoensstad komen om te praten met de burgemeester, de Assenaren, en met de militairen op de kazerne. En ook de vaste kamercommissie van defensie zou er naartoe moeten, vindt Van Wijngaarden.
"Die gesprekken zijn voor mij in elk geval nodig om goed te beseffen wat het voor de stad zou betekenen als de kazerne verdwijnt, om vervolgens de staatsecretaris uit te laten leggen waarom dit de enige optie is. Het gaat erom dat je heel goed meeweegt, wat is de band met de regio."
Daarbij komt ook zeker de economische betekenis voor de regio aan bod, zegt Van Wijngaarden, die ook wel weet dat er in Assen al heel veel banen zijn verdwenen bij de NAM. "Het belang van de regio en de werkgelegenheid weegt zwaar." Sluiting van de JWFkazerne zou economische gevolgen hebben voor bedrijven die producten leveren of samenwerken met defensie. Ook dat kost weer banen.

Vuurkorf met briefjes van 500

Toch wijst Van Wijngaarden nog eens nadrukkelijk op het financiële probleem bij defensie. "Het vastgoed van defensie is nu zo verschrikkelijk duur, dat het net is alsof je een vuurkorf in de tuin hebt staan en daar elke dag een kruiwagen met briefjes van 500 euro in gooit. Dus dat willen we als Belastingbetaler ook niet en de militairen willen dus graag wat meer geconcentreerd werken."
De discussie moet zorgvuldig doorlopen worden, vindt Van Wijngaarden. "Hier gaat echt nog wel over gesproken worden in de Tweede Kamer. Ik verwacht dat er honderden vragen over gesteld worden. De staatssecretaris zal met een verdraaid goede onderbouwing moeten komen over waarom dit zinvol, nodig en onvermijdelijk is. Die hebben wij als Kamer nog niet gezien, dus zo simpel is het nog niet."
Moet de Johan Willem Frisokazerne in Assen dicht? Dit is voor staatssecretaris Van der Maat (VVD) van Defensie een 'serieuze optie'. De gemeente en de provincie hebben de handen ineen geslagen en willen sluiting voorkomen. In dit dossier lees je alle artikelen hierover.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl