Noordelijke fracties van regeringspartijen voeren actie voor UMCG

UMCG harten actie kinderhart chirurgie
De kaarten vanuit de Drentse Staten werden verstuurd door (vlnr) Bernadette van den Berg (Christenunie), Ceciel Mentink (CDA), Jan Smits (VVD) en Gonnie Niemeijer (D66) © Jan Smits/VVD Provinciale Staten
De noordelijke afdelingen van de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie voeren op Valentijnsdag actie voor behoud van het kinderhartcentrum in het UMCG in Groningen.
De vier partijen hebben samen vier kaarten in de vorm van een hart geschreven waarmee ze zich direct tot hun eigen Tweede Kamerleden richten. "We willen dat onze Kamerleden kiezen voor het behoud van het kinderhartcentrum in Groningen", zeggen de Statenleden gezamenlijk.
Donderdag vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over het al dan niet behouden van het kinderhartcentrum in Groningen. Dinsdag werd er door het UMCG nog een petitie overhandigd in Den Haag voor het behoud ervan. De petitie is ruim 260.000 keer ondertekend.
Minister Ernst Kuipers wil het centrum in Groningen sluiten en het centreren in Utrecht en Rotterdam. Ook de locatie in Leiden moet sluiten.

Gevolgen

De vier partijen in het Noorden vrezen voor de gevolgen die het voorgenomen besluit heeft voor de bereikbaarheid van zorg in het Noorden. "Zeker omdat ook andere vormen van zorg door de sluiting van het kinderhartcentrum direct worden geraakt, zoals de acute kinderzorg en de complexe transplantatiezorg." De noordelijke fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie vinden dat door het kabinet onvoldoende is gekeken naar de bredere effecten van het besluit op de regionale zorginfrastructuur. Ze willen dat er verder onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van de concentratie in brede zin.
UMCG
De partijen hebben kaarten gemaakt in de vorm van een hart © ANP / Hollandse Hoogte / ProNews

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl