Jubelstemming vanwege uitgelekte versoepelplannen: 'Nog wel zorgen voor genoeg bier'

211230_FCemmenfans
Als de uitgelekte plannen kloppen, zit het stadion volgende week weer vol © ANP
"Hier hebben we allemaal op gewacht, dus we zijn er heel blij mee", zegt woordvoerder Marc Timmer van FC Emmen. De FC is blij vanwege de uitgelekte kabinetsplannen. Want als die doorgaan, gaan de meeste coronamaatregelen volgende week overboord. De horeca- en cultuursector mag weer langer open en ook voetbalstadions mogen weer vol. De anderhalvemeterregel behoort dan ook tot het verleden.
Als het plan doorgaat, zit het stadion volgende week vrijdag weer vol, uitgerekend tegen koploper Volendam. "Een perfect moment", aldus Timmer. "We hadden het natuurlijk liever veel eerder gezien, maar dat vergeten we vast snel als het stadion weer vol zit."
"Zonder publiek spelen, dat is eigenlijk geen voetbal. Het staat niet in verhouding met hoe het is mét publiek. De twaalfde man is heel belangrijk voor ons. Wat we nog moeten regelen voor volgende week vrijdag? Zorgen dat er genoeg bier is en de laatste kaarten verkopen, maar dat komt wel goed."

Realistisch en alert

Ook de theaterzalen mogen - als de plannen doorgaan - vanaf volgende week weer vol, zonder ruimte tussen de stoelen. Natalie Straatman, directeur van Schouwburg Ogterop in Meppel, is vanzelfsprekend blij met de versoepeling. "Het is heel fijn, maar tegelijkertijd zijn we realistisch en blijven we alert. De maatregelen kunnen zomaar weer aangescherpt worden. Maar het geeft veel positieve energie dat de voorstellingen door kunnen gaan, zoals we dat willen."
Straatman leeft mee met de nachthoreca, die als laatste aan de beurt is om hun deuren te openen. Voor die sector geldt straks ook de sluitingstijd van 1 uur 's nachts. "We snappen hun frustratie heel goed, want onze sector trok lange tijd ook aan het kortste eind", vertelt de theaterdirecteur. "Ook poppodia hebben nog steeds last van restricties op het gebied van het maximaal aantal personen. We snappen goed wat die podia nu doormaken."

Heel erg opgelucht

Bioscoop-eigenaar Gerrit Doorn van Luxor in Meppel en Steenwijk is heel erg opgelucht. "Ik had twee jaar geleden het gevoel dat ik ineens ging diepzeeduiken en dat een jaar geleden m'n zuurstoftank al leeg was." Doorn is blij dat er nu snel versoepelingen komen want de cijfers zijn dramatisch. Per bioscoop is in plaats van 500.000 euro omzet per jaar een verlies gedraaid van 200.000 euro. Hij roemt de steun van de overheid maar die maakte lang niet alles goed.
Gerrit Doorn en compagnon Albert Jan Vos zijn al vele decennia werkzaam in de bioscopen-sector. Wat er de afgelopen twee jaar is gebeurt hopen ze nooit meer mee te hoeven maken. "Het was bizar. Tussen de lockdowns gedeeltelijk open maar toen waren er geen nieuwe grote films beschikbaar. Die werden achter gehouden omdat andere delen van de wereld ook weer in lockdown zaten. Toen hebben we onder andere Harry Potter en The lord of the Rings weer van stal gehaald. Daarmee hebben we best een groep filmliefhebbers een plezier gedaan maar het grote jongere publiek is de Marvel-films gewend en dus ook veel spectaculairdere special effect." Doorn kan niet wachten tot volgende week.
Eigenaren Luxor bioscopen Meppel en Steenwijk ongelofelijk opgelucht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl