Voorstellingen Het Pauperparadijs sneuvelen door stikstofbeleid

Pauperparadijs crew
De crew van Het Pauperparadijs © RTV Drenthe / Jasmijn Wijnbergen
De geplande voorstellingen van het openluchtspektakel Het Pauperparadijs gaan ook dit jaar niet door. Volgens de producent komt dat door 'onduidelijk stikstofbeleid'.
De voorstelling ging de afgelopen twee jaar ook al niet door, toen vanwege de coronamaatregelen. Deze zomer leek Het Pauperparadijs alsnog door te kunnen gaan op de historische locatie in Veenhuizen, maar gooit het stikstofbeleid roet in het eten.

'Absurd'

"Na twee jaar corona-uitstel worden wij nu gegijzeld door een nieuw absurd fenomeen. Stikstof", schrijven regisseur Tom de Ket, schrijver Suzanna Jansen en producent Wolter Lommerde. "Omdat het Gevangenismuseum 6 kilometer van een Natura 2000-gebied ligt, moeten alle evenementen een stikstofdepositie hebben van 0. Wij stoten natuurlijk bijna niets uit maar wel iets meer dan nul. Vooral door verkeer van bezoekers. Dit zijn de absurde gevolgen van een onduidelijk stikstofbeleid waarmee wij nu geconfronteerd worden."
De Ket, Jansen en Lommerde zijn teleurgesteld in de opstelling van de gemeente Noordenveld en de provincie Drenthe. "Ondanks eerdere toezeggingen van de provincie en de gemeente dat wij deze zomer Het Pauperparadijs konden spelen, blijkt nu dat zij deze toezeggingen toch niet kunnen waarmaken. Je zou ook kunnen zeggen dat uiteindelijk de politieke wil en de bestuurlijke moed ontbreekt. Of in ieder geval het gevoel van urgentie."
"Want als één ding als een paal boven water staat, is het dat Het Pauperparadijs een enorme impuls betekent voor de regio. Maar de gemeente Noorderveld en ook de provincie Drenthe stellen uiteindelijk procedures en formaliteiten hierboven."

Derde keer

Het zou de derde keer worden dat het openluchtspektakel in het Gevangenismuseum in Veenhuizen te zien zou zijn. In 2016 en 2017 speelde de voorstelling onder de regie van Tom de Ket, naar het gelijknamige boek van Suzanna Jansen ook op die locatie en trok toen ruim 90.000 bezoekers.
In 2018 verhuisde Het Pauperparadijs naar Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl