Kamerleden in bres voor kazerne: 'Kabinet zet regio weer in de kou'

JWFkazerne Assen
Blijft dit beeld op de JWFkazerne voor Assen behouden? © RTV Drenthe / Margriet Benak
De dreigende sluiting van de Johan Willem Friso Kazerne in Assen valt slecht bij meer fracties in de Tweede Kamer. In navolging van CDA-kamerlid Agnes Mulder uit Assen reageren ook PvdA en ChristenUnie zeer kritisch op de plannen van staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie (VVD).
D66 wil eerst weten hoe het totaalplan van Defensie eruit komt te zien, en wat de impact ervan is voor de regio's. "En mijn grootste zorg is dan toch wel de noordelijke regio, want daar gebeurt al zoveel wat niet goed is", zegt Defensie-woordvoerder Alexander Hammelburg.

'Noorden al genoeg de dupe'

Voor PvdA-kamerlid Henk Nijboer is al wel duidelijk wat de impact is van sluiting van de kazerne in Assen. Volgens hem is het Noorden al meer dan genoeg de dupe van het kabinetsbeleid. "Ik snap niet dat het kabinet de regio zo in de kou laat staan", zegt Nijboer. De Groninger trok deze week tijdens het gaswinningsdebat minister-president Mark Rutte dan ook meteen aan het jasje over Assen.
"Hoe is het mogelijk als je drie miljard investeert in defensie, dat je dan in Assen de kazerne sluit. Dit komt dan nog bovenop de voorgenomen sluiting van een cruciaal kinderhartcentrum in Groningen en het beeld onlangs van de vernederende rijen voor subsidies voor gedupeerden van de gaswinning in Groningen", aldus een boze Nijboer.

Defensie hergroeperen

Staatssecretaris van Defensie Van der Maat wil de militairen over Nederland hergroeperen, omdat het versnipperde vastgoed nu al handenvol geld kost. Alle gebouwen aanhouden en die de komende jaren stuk voor stuk duurzamer maken, is te duur.
De staatssecretaris grijpt dit aan om in regio's militaire onderdelen te concentreren. Zo is het idee om het bataljon Luchtmobiele Brigade van de Asser kazerne naar de Johannes Postkazerne in Havelte te verplaatsen. De historische kazerne in Assen is de kleinste en het complex is lastig te verduurzamen.
Provincie Drenthe en gemeente Assen lieten eerder deze week weten alles uit de kast te halen, om de historische kazerne voor Assen te behouden. Sluiting betekent het verlies van 1000 arbeidsplaatsen, 500 opleidingsplekken en ook honderden banen aan indirecte werkgelegenheid. In Havelte zou al door Defensie gekeken zijn hoe daar het militaire complex uitgebreid kan worden. De conclusie is dat daar ruimte voor is.

'Niet tegen elkaar laten uitspelen'

PvdA-kamerlid Nijboer waarschuwt de Drentse partijen ervoor dat ze zich niet tegen elkaar laten uitspelen. Dat gebeurde jaren geleden ook bij forse bezuinigingen op het gevangeniswezen, waarbij gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen werd geofferd voor behoud van de gevangenissen in Veenhuizen. "Dat moet je niet weer laten gebeuren. Je moet naast elkaar gaan staan als Noorden."
(verhaal gaat verder onder de foto)
Kazerne Assen
Het historische kazernegebouw van Assen © 50 PLUS Assen
Ook het Groningse ChristenUnie-kamerlid Stieneke van der Graaf maakt zich sterk voor de regio. "Dit kabinet mag geen kabinet zijn dat alleen maar naar de Randstad kijkt. Dat betekent dat werkgelegenheid in andere regio's dan de Randstad voor ons ook heel zwaar weegt. Er ligt nog geen voorstel van het kabinet, maar mocht het kabinet met een voorstel komen om vastgoed van Defensie af te stoten, dan mag de regio nooit het kind van de rekening zijn."

Kamervragen CDA

CDA-kamerlid Agnes Mulder kondigde eerder deze week al aan Kamervragen in te dienen. Dat heeft ze gisteren gedaan, samen met CDA-collega Derk Boswijk. De CDA'ers willen van de staatssecretaris weten welke argumenten hij heeft voor sluiting van Assen, en of hij de regionale impact hiervan wel onderzocht heeft.

D66: 'Grote zorgen'

Defensiespecialist voor D66 in de Tweede Kamer is Alexander Hammelburg. Hij heeft 'grote zorgen' over de lokale en regionale impact van het sluiten van het militaire complex in Assen. "Het Noorden heeft het een tijd erg zwaar gehad. Daar moeten we in Den Haag oog voor hebben", aldus Hammelburg.
Probleem volgens de D66'er is dat hij nog helemaal niets heeft gezien aan plannen van de staatssecretaris. "Dat wil ik eerst afwachten, voordat ik kan zeggen of de kazerne nu echt open moet blijven."

Economische krimp

Hammelburg weet ook dat Assen door het terugschroeven van de gaswinning al flink wat banen verloren heeft op het NAM-hoofdkantoor in de provinciehoofdstad. "Als je als regio al economische krimp hebt, dan heeft zo'n besluit, om een kazerne te sluiten extra impact. Daarom zal ook het ministerie van Economische Zaken zich met de zaak moeten bemoeien. Want het versnipperde vastgoed mag Defensie dan veel geld kosten, als een regio door afstoten flink getroffen wordt, heeft dat ook financiële consequenties."
VVD-kamerlid Jeroen van Wijngaarden, die gisteren al reageerde na een open brief van de lokale VVD, wil Assen geen valse beloftes doen. Het Kamerlid wil voor gesprekken naar Assen komen om te horen en zien hoe sterk de band met de regio is. "Er ligt nog niets concreets, dat allereerst. We wachten op een totaalplan. Maar Drenthe en Defensie horen in elk geval bij elkaar, een grote concentratie in Havelte past daarbij. Maar ik ben nog niet zover dat Assen dan verdwijnt."
Moet de Johan Willem Frisokazerne in Assen dicht? Voor staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) van Defensie is dat een 'serieuze optie', omdat het versnipperde vastgoed handenvol geld kost. De gemeente en de provincie hebben de handen ineen geslagen en willen sluiting voorkomen. In dit dossier lees je alle artikelen hierover.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl