ArcheoHotspot in Coevorden onderzoekt bijzondere kruik: 'Gebruikt door Franse poortwachters'

Het was een raadsel voor de vrijwillige archeologen van het museum in Coevorden: een eeuwenoude kruik, die zomaar door een onbekende vinder op de balie was gezet. Inmiddels weten ze hoe oud de vaas is, waar die vandaan komt en wie het gevonden heeft.
In de ArcheoHotspot, op de benedenverdieping van het Stedelijk Museum in Coevorden, onderzoeken vrijwilligers iedere zaterdagmiddag de ingebrachte vondsten. Iedereen met interesse voor archeologie kan hier zijn of haar kennis vergroten en meehelpen met het onderzoek. Ook kunnen mensen gevonden historische voorwerpen langsbrengen. Dat gebeurt met enige regelmaat, zoals vorige week. Toen stond er ineens een baardmankruik, een soort vaas van aardewerk, op de balie.
"Het is best wel een bijzonder object", vindt Melissa Luisman van Stedelijk Museum Coevorden. "We kregen een foto van de kruik en we dachten direct, daar moeten we iets mee."

Bentheimerpoort

"De kruik komt van oorsprong uit Stadtlohn-Vreden, bij Enschede over de grens", meent Arjan Vrielink van ArcheoHotspot. Hij heeft ook wel een vermoeden van de leeftijd. "Een schatting is dat hij ergens tussen 1750 en 1825 is gemaakt. Maar dat is een schatting."
ArcheoHotspot onderzoekt bijzondere vondsten
Volgens Vrielink zou de kruik gebruikt zijn bij de bewaking van de Bentheimerpoort door Franse poortwachters. Dat vermoeden komt niet uit de lucht vallen. De kruik is namelijk gevonden door een bouwvakker die nu werkzaam is aan de Bentheimerpoort.
Hoewel de vondst bijzonder is, is de kruik dat niet zozeer. "Het is een slordige kruik, massaproductie. Dat kan je zien", zegt Vrielink. "En aan de onderkant kan je zien dat hij heel lang onder water heeft gelegen."
ArcheoHotspot wil de kruik nu verder onderzoeken. Een ieder die wil helpen onderzoeken is volgens Luisman welkom in het museum. "ArcheoHotspot is gelieerd aan het museum en is bedoeld om mensen laagdrempelig in contact te brengen met archeologie."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.