NAM mag extra gas winnen bij Koekange

Ab Bruintjes van Platform Mijnbouwschade, hier met gedeputeerde Stelpstra, was naar de Raad van State gestapt. (Rechten: archief RTV Drenthe)
Ab Bruintjes van Platform Mijnbouwschade, hier met gedeputeerde Stelpstra, was naar de Raad van State gestapt. (Rechten: archief RTV Drenthe)
De NAM mag doorgaan met het winnen van nog eens 600 miljoen kuub aardgas uit het oude gasveld De Wijk-Wanneperveen. Dat stelt de Raad van State in een definitieve uitspraak.
Daarmee verwerpt de Raad alle bezwaren die Koekanger Ab Bruintjes van het Platform Mijnbouwschade had ingediend. De Raad stelt vast dat het risico op schade in het gebied verwaarloosbaar klein is.

Nulmeting

Daar komt bij dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken de NAM opdracht heeft gegeven bij een aantal representatieve gebouwen in de omgeving een zogenoemde bouwkundige nulmeting te doen. Strikt genomen was dat niet noodzakelijk, zegt de Raad. Mochten er later toch scheuren in muren en funderingen ontstaan, dan is dat met behulp van de nulmeetresultaten te controleren.

Lees meer: Scheuren in de muren door bodem die op en neer gaat in Koekange

De NAM spuit in enkele boorlocaties stikstof in de grond om zo het resterende aardgas uit de bodem te persen. Daarbij komt de bodem rondom de boorgaten iets omhoog, maar de omliggende gebouwen zouden daar geen enkel gevolg van ondervinden. Later, als stikstof en aardgas eruit zijn gepompt, daalt de bodem weer. De Raad ziet geen extra risico in die winningsmethode.

Niet keihard aangetoond

De Raad vindt dat Bruintjes niet keihard heeft aangetoond dat het gaswinningsplan onaanvaardbare gevolgen voor de woningen in het gebied heeft.

Lees meer: Nieuw gaswinningsplan De Wijk uitgevochten voor Raad van State

De uitspraak is een tegenvaller voor de Koekanger. Volgens Bruintjes staan er alleen al in Koekange meer dan tien woningen die scheuren in de muren hebben. En die zijn er volgens hem ingekomen sinds de NAM een paar jaar geleden is begonnen met het injecteren van stikstofgas in de oude gasvelden bij De Wijk.
Bruintjes was het er ook niet mee eens dat de NAM zelf een nulmeting zou doen. "Het is de slager die zijn eigen vlees keurt", zo zei hij eerder.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.