Florerende bloemenveiling in Eelde op Valentijnsdag: 'Dit zijn de leukste dagen'

Royal FloraHolland in Eelde
Royal FloraHolland in Eelde © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
De een gruwelt ervan en noemt het commerciële onzin. De ander is een stiekeme romanticus en koopt kilo's chocola, bloemen en zet waxinelichtjes in de vorm van een hartje in de woonkamer om zijn of haar liefde te verrassen. Valentijnsdag.
Hoe dan ook, het is een dag waarop de bloemhandel floreert. "Ja, Valentijnsdag is echt een belangrijke dag voor ons. Nu is er de meeste reuring. Dit zijn echt de leukste dagen", vertelt Thomas Bugel van Royal FloraHolland in Eelde.

Floreren

Vanochtend vroeg rond half 7 zaten bloemhandelaren al bij de bloemenveiling om de meest verse liefdesboeketten op de kop te tikken. Ook bloemhandelaar Alex Aalders van de gelijknamige bloemist uit Assen was aanwezig. Hij was er zelfs vroeger dan gewoonlijk.
"Ik wil ervoor zorgen dat ik weer op tijd terug ben in mijn zaak zodat ik de handel mooi op tijd klaar heb", vertelt hij vlak na de veiling. De bloemen die het vooral goed doen op Valentijnsdag? "Sowieso rozen, of ze nou roze zijn of wit. En we verkopen ook veel voorjaarsbloemen, zoals tulpen, ranonkels en anemonen." Ook de veldboeketten blijken steeds meer in trek.
Voor de bloemenveiling in Eelde zijn ook de dagen voorafgaand aan 14 februari erg druk. Als je dat vergelijkt met een normale week, dan is het nu anderhalf keer zo druk", legt locatiemanager Bugel uit. "Met name eind van de week, op donderdag en vrijdag hebben we veel karren. En ook vandaag zelf natuurlijk. Dan zit je zo op 150 procent van ons normale volume."
Vanochtend vroeg kopen de bloemhandelaren de laatste Valentijnsbloemen:
Valentijnsdrukte voor bloemhandelaren
Denk je aan een bloemenveiling, dan denk je misschien aan ratelende karren die een voor een voor de bloemhandelaren langsrijden zodat ze er daarna op kunnen bieden. Maar zo werkt het bij Royal FloraHolland al lang niet meer. "We zijn sinds anderhalf jaar volledig gedigitaliseerd", legt Bugel uit.
"Voor die tijd reden alle karren onder de klok door inderdaad. Nu projecteren we de karren op een groot scherm. Die karren staan allemaal achter. De koper kan ervoor kiezen om hier te zitten en nog vooraf de bloemen te zien. Of als 'ie wil vanuit huis kopen."
De bloemenveiling bij Royal FloraHolland in Eelde
De digitale bloemenveiling bij Royal FloraHolland in Eelde © RTV Drenthe / Ronald Oostingh

Romantische mannen

Eenmaal aangekomen in de bloemenzaken is het de bedoeling dat de bloemen natuurlijk verkocht worden. Maar is de Drent wel een beetje romantisch? Nou, volgens bloemist Aalders wel.
"Je ziet op zo'n dag als vandaag toch vooral veel mannen in de winkel. Meer dan normaal. Normaal kopen vrouwen bloemen voor zichzelf. Maar vandaag is het toch echt de man die komt. Ook vanochtend aan de telefoon wilden er al een boel boeketten bestellen." Volgens de bloemist heeft hij het vandaag drie keer drukker dan op een gewone dag.

Duurdere bloemen

De romanticus die vandaag zijn of haar liefde wil verrassen met een bos bloemen tast wel iets dieper in de buidel dan gewoonlijk. De prijs van bloemen stijgt. "Rozen zijn per definitie duurder rond Valentijnsdag", vertelt Bugel. Dat heeft vooral te maken met de kwestie vraag en aanbod.
"Maar ook de productie van de roos is duurder door de hoge gas- en energieprijzen. Het kweken van een roos kost relatief veel energie. En je ziet dat het voor kwekers erg duur is geworden omdat de laatste maanden de energieprijzen door het dak gaan."
Aalders uit Assen maakt zich ondanks de wat hogere prijzen niet druk. Hij merkt dat de mensen hoe dan ook wel bloemen blijven kopen. "Een beetje fleurigheid in je leven blijft altijd mooi."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.