Verkiezingstour met Spieker-iek afgetrapt in Aa en Hunze

Spieker-iek
Johan Derksen had de eer om het eerste briefje te spiekeren © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Woningen bouwen, mensen in de dorpen betrekken en meer doen met de hunebedden. Dat is wat de lijsttrekkers van de gemeente Aa en Hunze vast hebben 'gespiekerd' aan de Spieker-iek. Vanaf vandaag kunnen inwoners van de gemeente hun boodschap doorgeven aan de lokale politiek.
Het dorp Grolloo had de primeur. Inwoner Johan Derksen mocht het eerste briefje vast 'spiekeren'. Maar veel veranderen wil hij niet. "Ik ben tevreden met hoe het hier nu gaat. Het wooncomfort is top, volgens mij gaat het fantastisch hier." Zijn boodschap was dan ook: 'Niets veranderen.'
Het idee van de Spieker-iek is gebaseerd op een heel oud gebruik. Vroeger bestonden namelijk zogeheten 'spijkerbomen'. Daaraan werden bijzondere krachten toegedicht. Er werd bijvoorbeeld geloofd dat ze je konden verlossen van kwalen of een wens konden vervullen.
De gemeente Aa en Hunze borduurt voort op dit gebruik, en wil hun inwoners ideeën laten delen en laten meedenken voor het beleid van de komende vier jaar. De briefjes worden dagelijks door (her)kiesbare raadsleden opgehaald. Zo blijft er voldoende ruimte voor alle inwoners om hun ideeën, wensen en suggesties te delen.

Aftrap gemeenteraadsverkiezingen

De plaatsing van de Spieker-iek was gelijk de aftrap van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar de zes lijsttrekkers van de gemeente Aa en Hunze willen benadrukken dat het een gezamenlijk initiatief is, om onder andere het opkomstpercentage te verhogen. Lijsttrekker Kiena ten Brink (PvdA) hoopt dan ook dat de eik veel onderwerpen oplevert: "Het gaat er niet om wat wij willen, maar wat de bewoners willen en wat zij belangrijk vinden. Dat moet de boodschap zijn van de boom."
Want een hoog opkomstpercentage is belangrijk, benadrukte burgemeester Anno Wietze Hiemstra in zijn speech. Zijn gemeente wil zelfs het hoogste opkomstpercentage van de provincie bereiken. Daar moet onder meer de Spieker-iek bij helpen. Daarnaast gaat de gemeente ook nog andere acties organiseren, zoals het plaatsen van centrale spandoeken, met de boodschap dat inwoners vooral moeten gaan stemmen. De borden vervangen de standaard borden met posters van de lijsttrekkers.
(Tekst gaat verder onder de foto).
Johan Derksen
Johan Derksen spijkert zijn briefje op de Spieker-iek © Persbureau Drenthe

Debatteren over de briefjes

De raadsleden die de briefjes van de boom plukken, gebruiken ze voor het lokale debat van de lokale omroep in de gemeente. Als inwoners persoonlijk antwoord willen op hun briefje, kunnen ze de contactgegevens achterlaten op de spiekerkaart. De burgemeester garandeert ook dat de boodschappen daadwerkelijk bij de raad of het college aankomen. "Het kan wel zo zijn, dat een aantal boodschappen wordt gecategoriseerd. Zodat het overzichtelijker wordt. Het is dan mogelijk dat we met een groep mensen om tafel gaan, in plaats van met individuen."
Nog tot en met het einde van de week kunnen mensen hun boodschap in Grolloo aan de boom spiekeren. Pen, papier, spijkers en een hamer staan en hangen bij de boom. Daarna wordt de boom verplaatst naar Gasselternijveen, Annen, Rolde en in de week voor de verkiezingen staat de boom bij het gemeentehuis in Gieten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.