Nieuw horecapaar op Recreatiepark Kniphorst stapt in groot avontuur

Horecapaar Willem Henneke en Monique Degen Recreatiepark Kniphorst
Monique Degen en Willem Henneke openen een nieuwe brasserie op Recreatiepark Kniphorst in Anloo © RTV Drenthe / Margriet Benak
D'r komt weer leven in de brouwerij op Recreatiepark Kniphorst in Anloo. Het restaurantgedeelte van voorheen Camping Anloo gaat flink over de kop, want er komen nieuwe uitbaters: Willem Henneke (52) en Monique Degen (53) uit Eext. Zij gaan straks ook de camping beheren. Maar hun eerste zorg is het openen van Brasserie Lloyd's, voorop het recreatiepark. "Er moet nog veel gebeuren, maar met een beetje geluk kunnen we met de Pasen open", zegt het paar.
Het horecapaar, dat van oorsprong afkomstig is uit Rotterdam, stapt in de gemeente Aa en Hunze van het ene horeca-avontuur in het andere. Twee jaar lang zaten ze in Eext, op bistro De 7 Ossen. Maar de coronacrisis zette hen aan het denken.

'Breder oriënteren"

"We wilden ons toch wat breder gaan oriënteren dan alleen een restaurant, waarbij we dus helemaal afhankelijk zijn van gasten die speciaal naar ons toe moeten rijden om een hapje te eten." Toen ze vorig jaar hoorden van een nieuwe eigenaar op de camping in Anloo, die ook nieuwe uitbaters zocht voor de horeca daar, was hun belangstelling snel gewekt.
"We gingen in gesprek, en zijn er uiteindelijk ingestapt", vertelt Willem Henneke. "Op deze locatie hebben we straks én recreanten die langskomen, die het Kniphorstbosch ingaan, en we hebben natuurlijk het recreatiepark. Mocht er toch weer corona komen, en de horeca moet sluiten vanwege een lockdown en mensen zich vooral weer terugtrekken in hun huizen, dan kunnen we met een camping erbij makkelijk omschakelen, en hier eten laten afhalen bij de Brasserie", verklaren ze hun overstap.
Op hun nieuwe locatie eten ze in feite van twee walletjes. Aan de ene kant hopen ze de passerende recreanten te lokken, zoals de mountainbikers, de fietsers en de wandelaars, die voorlangs via de Bosweg het natuurgebied de Strubben/Kniphorstbosch intrekken. En als vaste basis zit de camping erachter, met meer dan 200 chalets.
(Bekijk hieronder de reportage over het nieuwe horeca- en beheerdersechtpaar op Recreatiepark Kniphorst)
Nieuw horecapaar op Recreatiepark Kniphorst zoekt het avontuur

Herrijzenis na faillissement

Camping Anloo ging twee jaar geleden failliet, en al vrij snel gingen gas, stroom en water eraf. Dat leverde nogal wat ellende op, vooral onder tientallen campingbewoners die er al jaren illegaal woonden, tot grote ergenis van de gemeente.
Een jaar geleden kocht vastgoedondernemer Rachid Benhaddou de camping op uit een faillissementsveiling. Hij had op het recreatiecomplex al enkele jaren met zijn gezin een chalet, en wilde voorkomen dat het park opgekocht zou worden door een grote projectontwikkelaar. Hij hoopt op een herrijzenis van het recreatiepark, en zocht ondermeer geschikte horecaexploitanten voor het restaurant, en een goede beheerder. Met het Rotterdamse horecaechtpaar Henneke en Degen slaat hij twee vliegen in één klap.

Terras met reuring

Het duo heeft 'geweldig veel zin' in het horeca- en campingavontuur. Maar het is nog wel even billen knijpen, of ze het wel op tijd redden met de seizoensopening in april. Aan de juiste bouwmaterialen en horecaspullen komen, dat blijkt niet altijd even makkelijk. "Maar met een beetje geluk kunnen we halverwege de Pasen, medio april, open. Als het weer dan een beetje meezit, gooien we gelijk ons terras hiervoor open. Dan zien mensen tenminste dat er weer reuring is", grijnst Willem Henneke.
Maar voordat het zover is, moet het horecagedeelte nog flink onderhanden worden genomen. Er ligt al wel een nieuwe houten vloer in, en de schilder is al een eind op streek. Maar het enige wat momenteel werkt, is de open haard. "De verlichting doet het nog niet, want we hebben nog geen elektriciteit, en de kachel kan ook nog niet aan. Maar we doen ons best." Ook zijn er nog geen bar, zithoek of keuken.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Brasserie Lloyd's op Recreatiepark Kniphorst
In de nieuwe brasserie van Recreatiepark Kniphorst wordt hard gewerkt door de schilder © RTV Drenthe / Margriet Benak

Eerbetoon aan Rotterdamse vriend

De receptie is ook allesbehalve klaar voor een gastvrij ontvangst, maar eerst vergt het klaarmaken van de brasserie alle aandacht. De naam Lloyd's voor hun brasserie is met een speciale reden gekozen, namelijk als eerbetoon aan hun onlangs overleden Surinaamse vriend Lloyd. "En natuurlijk verloochenen we onze Rotterdamse afkomst niet. Wie kent er niet onze ooit zo vermaarde rederij Koninklijke Rotterdamsche Lloyd,", grijnst Willem Henneke.
Ondertussen wordt er ook op het campingterrein gewerkt aan het leggen van een nieuwe waterleiding, het klaarmaken van het elektriciteitsnetwerk, en er is nog een glasvezelkabel op komst. Zodra alles in de grond ligt, komt er een nieuw asfaltpad over de camping. Verder denkt het beheerderspaar nog aan een sauna en een parkwinkel.

'Slechte naam straks vergeten'

Op het campingterrein lijkt er zo op het eerste oog verder weinig verbeterd, al staan er op sommige lege plekken nieuwe chalets, zijn coniferenhagen weg, en steken er draden uit de grond. "Je ziet misschien niet direct wat er zoal verbeterd is, maar er is wel veel gebeurd onder de grond."
Binnenkort komt er nieuwe groene beplanting op het park. En veel lege plekken worden binnenkort nog opgevuld met nieuwe chalets. "Het weer was de afgelopen tijd veel te nat, om ze te plaatsen zonder het terrein kapot te rijden. Maar voorop de parkeerplaats staan ze al klaar, om straks, als het weer het toelaat, ze op de blokken te zetten", vertelt Henneke.
Over de slechte naam van de vroegere camping, wil het echtpaar het liefst niets meer horen. "Dat stempel kennen we, maar die slechte naam zal over anderhalf jaar hopelijk vergeten zijn. Daar hebben we alle vertrouwen in. Een beetje positief in het leven staan, dat helpt."
Recreatiepark Kniphorst
Beheerder Willem Henneke vertrouwt erop dat straks de slechte naam van de camping in Anloo vergeten is © RTV Drenthe / Margriet Benak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl