Drenthe heeft grootste personeelstekort van Nederland

Personeelstekort vacaturebord
Drenthe heeft grootste personeelstekort van Nederland © ANP/Robin Utrecht
In Drenthe hebben meer dan drie op de tien ondernemers moeite om voldoende personeel te vinden. Daarmee heeft onze provincie te maken met het grootste personeelstekort van het land, blijkt uit cijfers van het CBS.
Er zijn wel aanzienlijke verschillen te zien binnen de provincie. De grootste tekorten zijn in Zuidwest-Drenthe en in het noorden van de provincie, waar meer dan 30 procent van de ondernemers aangeeft een tekort aan medewerkers te hebben. In het zuidoosten van de provincie zijn de percentages iets minder hoog. Daar geeft een kwart van de ondernemers aan niet voldoende beschikbaar personeel te kunnen vinden.
Overigens is het tekort aan personeel waar bedrijven mee kampen, wel afgenomen ten opzichte van eind vorig jaar. In het laatste kwartaal van 2021 had meer dan 37 procent van de Drentse ondernemers last van het personeelstekort. Dat is zo'n vijf procent meer dan de cijfers nu aangeven.

Landelijke cijfers

Landelijk gezien heeft ruim 27 procent van de ondernemers last van een tekort aan arbeidskrachten. Naast onze provincie speelt het probleem het meest in Friesland en Utrecht. Dat bedrijven op zoek zijn naar arbeidskrachten, heeft vooral te maken met de aantrekkende economie: er zijn steeds meer vacatures om in te vullen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl